Нощ в музея – 2023 – вечер с мирис на кафе, вино и много талант

Нощ в музея – 2023, град Троян Нощ в музея – 2023, град Троян Снимки: Исторически музей - Г. Оряховица, МНХЗПИ - Троян, Hemus News

Събитието "Нощ в музея" се организира за първи път в Берлин през 1997 г. Получава широк отзвук в много европейски страни. В България за пръв път се провежда в Пловдив през 2005 г. Повече от 10 години е част от културния календар на Троян. То е в събота преди 18.05. – международния ден на музеите, за да привлече повече публика, туристи, гости от други места. Две са основните цели на организаторите – 1. гостите да посетят, разгледат и заобичат музейните обекти, да доведат и децата си, които също да се впечатлят от видяното и чутото. 2. Да се забавляват.

По традиция събитието започва с ателие по керамика, където деца и родители рисуваха върху керамични предмети под ръководството на завеждащия отдел "Керамика" Нина Димитрова.

Нощта в музея е ориентирана към носителите на майсторски умения, продължители на традицията. Директорът на МНХЗПИ изрази удовлетворението си, че я спазват и могат да покажат нови и интересни неща. Направили са откупки от гостуващия ковач Божидар Стоянов за фонда на музея. Той беше представен от д-р Десислава Вутова – завеждаща фонд "Художествено металообработване". Тя разказа за раздела "Ковано желязо" с общ брой 150 инвентарни номера. Изброи имената на майсторите, чиито изделия притежават, и представи новия приятел на музея Божидар Стоянов. Той е носител на приза "Пазител на традициите" през 2016 г. Сред забележителните му постижения е участието през 2022 г. в конкурса за нова рок и поп музика "Пролет", организиран от БНР, и в онлайн изложба "Занаятчии и творци на панаир BALKAN BUILD DESIGN 18 – 24.10. 2022 г. Майстор по занаята "Изработване на изделия от ковано желязо" е от 3.10.2022 г. 27-годишният ваятел на желязото благодари за уважението към неговото творчество.

Елеонора Авджиева и Десислава Вутова:

Директорът на ИМ Горна Оряховица представя пътуващата изложба "Захар, кафе & сие":

Другата изложба "Захар, кафе и сие" представи директорът на Историческия музей в Горна Оряховица. Изложбата е част от популярната трилогия "Пороците" - тютюн, алкохол и сладки. Наречена е така от покойния директор на музея Иван Бъчваров с цел закачлив поглед върху нещата. Посветена е на изкушенията. Състои се от техни опаковки, за да предизвика сладки спомени и усещания. Колективът на нашия музей припомни вкусовете на локумите, лимонадата и лукчетата чрез почерпка.

Вечерта в галерия "Серякова къща" започна с изпълнения на вокална група "Певците", чийто художествен ръководител е Светла Червенкова. Индивидуални и групови изяви припомниха колко липсват концертите на талантливите деца, които слушахме на сцената в троянското читалище. Оттам познавахме Вергиния Борисова, която изнесе великолепен концерт, заразяващ с нейната непринуденост и артистизъм. Изпълнила мечтата си да завърши стоматология, тя се е върнала в Троян и е ценител на галерията.  Обстановката в нея предразполагаше към по-разчупени артистични изяви, които са така присъщи и на малките артисти от театър "Нюанси" с преподавател Моника Генкова. Настроение създаде още виночерпецът Галя Начева от винотека "Винослав", която представи прекрасни вина, които могат да се купят в магазина на ул. "Васил Левски" 49. Настроението достигна своята кулминация, когато домакините раздадоха текста на обичаната песен за малкия град и всички я изпяха заедно.

Галя Начева представя винотека "Винослав":

Усетът на галеристката Мариела Шошкова и този път не я излъга да заложи на троянските таланти, с които се забавляваха всички гости в празничната вечер.

Заключителни думи на Мариела Шошкова:

Желаещите да добият по-подробна представа за случилото се могат да чуят аудио записите.

Всички събития са осъществени с финансовата помощ на община Троян.

Споделяне