В Троян ще се срещнат гласове на Странджа и Балкана

Гласът на Странджа в сърцето на Балкана

На 29.07.2023 г. (събота) в гр. Троян ще се състои концерт по повод 100 години от рождението на народния певец Сава Попсавов, 120 години от Илинденско-Преображенското въстание и 70 години от първия запис на „Ясен месец веч изгрява“.

Събитието се организира със съдействието на Община Троян и Народно читалище "Наука – 1870" в балканския град.

Началото е от 19:00 часа на площад „Възраждане“ в Троян (при лошо време – в салона на читалището).

В програмата са включени странджанските певци Калинка Згурова и Манол Михайлов, както и акордеонистът Желю Събев; бургазлията Мирчо Мирчев; троянските изпълнители Вергиния Борисова и Дамският камерен хор при НЧ „Наука – 1870“, Троян.

Всички участници са свързани с човека, популяризирал химна на Странджа през 1953 г. чрез запис в БНР – Стара Загора, и са свързани по някакъв начин с Бургас.

В Троян ще се срещнат Странджа и Балкана, любителите на музикалния и танцовия фолклор от близо и далеч. А за бургазлии – дори да са напуснали града и общината – това ще бъде чудесна възможност да се видят.

Благодарение на Общинската администрация в лицето на кмета Донка Михайлова и на читалищния екип този концерт ще събере няколко поколения певци. Ще се насладим на хороводни песни и ще потанцуваме.

Тук малко и голямо ще се повесели в памет на Сава Попсавов, чието име се свързва с химна на Странджа "Ясен месец веч изгрява", с "Българе глава дигнали" и още много песни, свързани с хайдутството. В репертоара му има повече от 350 песни – всички са запети от неговата майка Скева Шаренкова и една единствена от баща му – "Сестро Грозданко".

Сава Попсавов е роден в семейство на учител и домакиня. До трето отделение учи в родното си село Бръшлян (сега национален културен резерват). Основното си образование получава в Малко Търново, а средното – в Бургас.

Благодарение на вокалните си качества е приет в Музикалната академия в София – специалност "Класическо пеене", в класа на Христо Бръмбаров.

След дипломирането си работи три години в Музикалния театър "Стефан Македонски". Но носталгията по родния край е голяма и той се връща в Странджа. През 1953 година в БНР – Стара Загора, прави първите си записи и то на песните "Българе глава дигнале" и "Ясен месец веч изгрява". Седемдесет години тези и още други негови песни звучат в ефира на Българското национално радио, както и в предавания на Българската национална телевизия, Скат и др.

Сава Попсавов започва да предава опита си като учител по музика в Икономическия техникум в Бургас и като инспектор по хорови формации и вокални групи. Така той се запознава и със съпругата си Надежда Лозова-Попсавова, която е била икономист и диригент и знаела седем езика перфектно – писмено и говоримо. Само 2 години след запознаването си сключват граждански брак. След година и половина те вече са трио – имат дъщеря Руслана. В Бургас ги наричат много често неразделните – навсякъде заедно.

Цялото семейство са основоположници на операта в Бургас, която е била самодейна. Впоследствие Бате Сава (както го наричат на галено всички) става хорист вече в Държавната опера. Семейството на Попсавов са и основатели на ансамбъла за песни и танци "Атанас Манчев" – Бургас.

Дъщерята Руслана завършва Националната музикална академия в Пловдив (АМТИ) със специалностите -  валдхорна, акордеон и пиано и педагог по музика,естетика, солфеж. Впоследствие завършва и  4 магистратури - диригентство и три в областта на фолклора.

Сава Попсавов има много награди от събори и фестивали, но за него най-ценна бе народната любов. Той е приеман навсякъде много радушно, пее по всяко време.

Носител е на ордените "Кирил и Методий" 1-ва и 2-ра степен.

Откакто се провежда ежегодният събор-надпяване в местността Петрова нива по повод избухването на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година, той е неизменен участник и с изпълнението на химна на Странджа открива честванията, които се състоят през месец август. Последното му излизане на тази сцена е през 2003 година.

След кратко боледуване умира на 28.07.2008 г. в Пловдив, само три години след смъртта на съпругата си Надежда.

Сава Попсавов също пише статии в областта на фолклора и негови приятели и консултанти са проф. д-р Божидар Абрашев, ст. н. с. д-р Михаил Букурещлиев, Тодор Ив. Живков.

Накратко за изпълнителите:

Калинка Згурова е откритието на странджанския народен певец Сава Попсавов. Професионалния си път на певица започва в хора на ансамбъл „Пирин“ – Благоевград. От 1973 година е солистка на Ансамбъла за народни песни на българското радио, известен по-късно като „Мистерията на българските гласове“. Записва над 300 песни от Странджа за БНР и „Балкантон“, издава няколко дългосвирещи плочи и дискове, снима филми в БНТ.

Свързва живота си с композитора Стефан Кънев.

Пее в много страни по света, а през седемдесетте години на ХХ век заедно с Руска Недялкова и Василка Дамянова създава вокално трио „Зорница“.

През 1993 година създава фондация „Кънев-Згурова“, чрез която подпомага млади народни певци, има своя школа и възпитаници за българско народно пеене.

През 2009 година получава наградата „Нестинарка“ за цялостно творчество.

Другата звезда на фолклорния концерт е  изтъкнатият странджалия Манол Михайлов, с когото многократно са пели на една сцена.

Манол Михайлов е роден на 28. февруари 1959 г. в село Граматиково, община Малко Търново. Основното си образование завършва в родното си село, а средното – в Малко Търново. Висше образование завършва в Химическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. От 6-годишна възраст запява народни песни. В Малкотърновската гимназия основава битова група за автентични песни. На седмия окръжен събор „Странджа пее“ е удостоен със званието „Отличник“ (почетна грамота от събора надпяване). В София се среща с народната певица Магда Пушкарова, която става негова учителка.

През 1980 г. са първите му записи в БНР със съпровод на странджанската група. През 1983 г. записва две песни в завода за грамофонни плочи „Балкантон“, а от 1991 г. започва активна звукозаписна дейност в Българското национално радио.

От 2001 г. до 2006 г. е водещ на предаването „От българско, по-българско“ на Националната телевизия „Скат“, а от 2006 г. до 2009 г. е водещ на предаването „За България“ по телевизия „Херос“.

Два пъти е носител на златен медал „Капитан Петко войвода“. Носител и на златен медал от Съюза на независимите български писатели. Носител на Златна лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Носител на Плакет на министъра на културата проф. д-р Божидар Абрашев.

Ст. н. с. д-р Михаил Букурещлиев издава книга за творческата дейност на Манол Михайлов, а по-късно Манол Михайлов пише своя книга, озаглавена „Странджанската фолклорна песен“.

Записите му на музикален и словесен фолклор в Българското национално радио са над 500.

В концерта ще участва и Вергиния Борисова, носителка на наградата на публиката от Пирин фолк 2014 с песента “Родна земя” на бургазлията Димитър Атанасов. Момичето с красивата усмивка се занимава с пеене от много години, но това не й пречи да завърши стоматология и да е перфектна и в тази професия.

В троянския край има доста заселени бургазлии. Един от тях е Мирчо Мирчев. Първи стъпки към пеенето прави в хора на Милка Стоева в Бургас. Само година след това е приет като студент в НМА „Панчо Владигеров“ в класа на Благовеста Карнобатлова със специалност „Класическо пеене“. По време на обучението си стъпва на сцените на оперните театри в Русия, Германия, Австрия, Турция, Италия.

От 2007 г. е артист-солист в Представителния ансамбъл на въоръжените сили. В момента има свой бизнес.

Дамският камерен хор при читалище „Наука – 1870“, Троян, вече 30 години прославя Троян и България. В репертоара си има туристически, народни и патриотични песни, евъргрийни, арии от опери, оперети и мюзикъли. Ръководител е Надежда Бурева.

Споделяне