Концерт на състави от НЧ "Наука – 1870 г." – Троян, в Добринище

ФА „Траяна“, Клуб за народни хора „Ха, за здраве!“, Дамски камерен хор при читалището и народната изпълнителка Мария Аврамова ФА „Траяна“, Клуб за народни хора „Ха, за здраве!“, Дамски камерен хор при читалището и народната изпълнителка Мария Аврамова

На 5.08., на площада в планинския курорт Добринище, бе представен част от уникалния спектакъл "Картини от България" по покана на секретаря на НЧ "Димитър Благоев – 1925 г." Ана Парапунова и на кмета Петър Галчев. Спектакълът е изграден върху разказите и преживяванията на един троянец, тръгнал из България да продава своите грънци. Пътувайки, той разкрива красотата на всяко кътче от страната ни и се диви на чудните носии, песни и танци.

Концертът започна с "Родопска приказка", спираща дъха с дълбочината на своето послание. Разтърсващият, дълбок глас на каба гайдата и чановете, премерените стъпки на родопските танци карат сърцето да притихне и да се пренесе в меките заоблени склонове и по тучните просторни поляни на Родопа планина.

С тези думи водещата Вихра Петрова въведе публиката в началото на представлението.

Дамският камерен хор припяваше родопски песни по време на танца, след това изпълни акапелно още две.

Родопският танц беше последван от изпълнението на част от фолклорната формация "Ха за здраве" под звуците на 100 гайди.

Вторият танц на танцьорите от "Траяна" бе емоционална и динамична шопска картина, която грабва очите и с белите носии.

В концерта с няколко народни песни участва младата певица Мария Аврамова, завършила музикалното училище в Котел.

Подготовката на младите танцьори от "Траяна" за всяка следваща картина беше предшествана от още изяви на ДКХ, "Ха за здраве" и песни на Мария Аврамова.

"Тракийската картина" на "Траяна" пренесе зрителите в спокойствието на равна Тракия, където всичко е богато – нивята, душите, носиите, а хората са широки и се вият додето стигне погледът.

Златното житно море, което се люлее, бе пресъздадено с волното веене на ръцете в "Северняшката картина". Живите пъргави подскачания показват колко се радват хората на живота и на труда си.

Концертът завърши с "Троянската картина". Троянският танц описва живота в малкия китен Троян, където Балканът е най-висок и красив.

Ръководители на клуба за народни хора "Ха за здраве" са Галина Цветкашка и Илиян Данаилов, на ДКХ – Надежда Бурева, на ФА "Траяна" - Радослав Бачевски, корепетитор е Валентина Казанджиева. Хореограф и режисьор на спектакъла е Мирослав Димитров – главен художествен ръководител на ансамбъл "Пирин", сценарист – Вихра Петрова.

Представлението беше прието много възторжено от публиката, сред която бяха и туристи от Троян. Младите танцьори, повечето ученици, някои почти деца, предизвикват топли симпатии, както и талантливата солистка Мария Аврамова. Отзив във фейсбук от Туристическия информационен център в Добринище определя концерта като зашеметяващ.

Международна фолклорна поредица "Добринищко лято"

Добринище провежда 12-о издание на поредицата през юли, август и септември. Изнасят се фолклорни концерти с участието на любителски ансамбли, клубове, школи, групи и формации, пресъздаващи фолклорното танцово, словесно и музикално-песенно изкуство от страната и чужбина. Осъществява се развитие на културен туризъм, обмен и популяризация на културното наследство. За първа година Добринище посрещна своите гости от Троян, които изпъстриха сцената с пленяваща фолклорна магия.

Секретарят на читалището Ана Парапунова връчи грамота, подарък за изпълнителите и покани нашето читалище за участие на следващия фестивал. Секретарят на читалището Парапунова получи подарък от Троян.Троянци и гости, които все още не са гледали спектакъла "Картини от България", нека го посетят при първа възможност!

Бел. ред.: Повече снимки, предоставени от Туристически информационен център - Добринище, може да разгледате по-долу във фото галерията.

Споделяне

Медия