Успешно приключи Космическият уикенд в Природонаучния музей

Космическият уикенд в Природонаучния музей в с. Черни Осъм Космическият уикенд в Природонаучния музей в с. Черни Осъм

На 21. и 22. октомври в Природонаучния музей се проведе за поредна година събитието Космически уикенд.

Двата дни, посветени на Космоса, проследиха историята на Вселената и обърнаха поглед към космическото бъдеще. Доц. д-р Тодор Велчев разкри какво се крие зад съзвездието Орион и представи нови начини за наблюдение на астрономични обекти. Гл. ас. д-р Орлин Станчев сподели свои изследвания в областта на галактиките и събуди интересни въпроси относно техните характеристики и еволюция. Техн. сътр. Пенчо Маркишки представи изчисления и наблюдения за движението на Луната и предсказа най-вълнуващите астрономически събития през следващата година.

Посетителите имаха възможността да проведат астрономски наблюдения, използвайки оптични системи – телескопи, и да се запознаят с небесни обекти като Слънце, Луна, Сатурн, Юпитер и други. За по-истинско астронавтско преживяване всички присъстващи опитаха космическата – лиофилизирана храна, предоставена от Института по криобиология.

Природонаучният музей стана център на космически интереси, в които посетителите се потопиха в невероятната история на Вселената и имаха възможността да наблюдават звездното небе.

Събитието се проведе на 21. и 22. октомври и беше организирано съвместно с Катедра Астрономия при СУ „Св. Климент Охридски“ гр. София, Работилница за знания "Две джуджета" и с финансовата подкрепа на Община Троян.

Споделяне