Божидара Симеонова с нов музикален видеоклип – песента „Спасение”

Младата троянка Божидара Симеонова – певица и композитор Младата троянка Божидара Симеонова – певица и композитор

Песента „Спасение” е най-новият осъществен авторски проект на младата Божидара Симеонова – певица и композитор. Освен изпълнител, тя е автор на музиката и аранжимента на песента, а текстът отново е дело на нейната майка – писателката Лина Борджиева. „Спасение” музикално представлява една провокираща въображението и естетическия вкус плетеница от стилове (поп, рок и български фолклор), които интересно се допълват и преливат един в друг до достигане на финалната кулминация, където всички зазвучават заедно, хармонирайки тематичния припев. Авангардното музикално решение подсилва важното послание на текста: спасението на свещената планета Земя като цяло, а в частност и на България чрез обединението на народа ù. Творческата идея придобива своята завършеност и визуална изразност благодарение на епичното видео, представящо българската красота (природа, история, традиции), както величието и силата на земята и народа ни с неговите културни наследства – облекла, бойни умения, танци, ритуали и пр.

Новата си песен Божидара отправя към сърцата и съзнанията на своите сънародници. Младата певица мечтае да събуди вярата и патриотизма на всички нас като българи, да ни припомни завета на хан Кубрат, че заедно сме несломими и в своето обединение сме способни на велики и добри дела, за да живеем „в светлина и радост”.

Песента „Спасение” беше избрана сред множество авторски песни от български композитори, участвали в традиционния „Фестивал за поп и рок музика – София 2023” (осъществил се тази година за 13-ти път), чиито галаконцерт скоро се състоя на живо в Зала 1 на НДК – София. Този фестивал (заедно с всички събития, свързани с него) е инициатива на Министерството на културата, Столичната община, БНТ, БНР, Сдружението на независимите автори, музиканти и продуценти и др. Журито, направило окончателния подбор на общо 14 нови български песни, е оглавено от грандамата на българската поп музика Йорданка Христова, на която в началото на концерта бе връчена почетна награда за цялостно творчество, както и за внушителните 60 години на сцената. В състава на журито още влизат известни имена като: Михаил Белчев, Йордан Георгиев, Иван Тенев, Здравко Петров и др. А от многото български популярни изпълнители, състезавали се за конкурса, бяха избрани песните на Маргарита Хранова, Нели Рангелова, Илия Ангелов, групите „Фанданго” и „Конкурент” и пр.

Фестивалът за поп и рок музика – София 2023, чийто девиз е „За повече българска музика в национален ефир”, се провежда още и в подкрепа на общественозначимата кауза „Да сверим биологичния си часовник навреме“ (свързана с кампанията „Нека бъдем по-добри” и фондация „ИСКАМ БЕБЕ“), насочена към опазване репродуктивното здраве на младите хора в България. Във връзка с тази кауза в момента върви и избирането на песента на публиката (измежду всичките 14, одобрени от журито), което става чрез гласуване с СМС на стойност 1 лев. Всичките събрани пари ще отидат за подпомагане на млади семейства в опитите им да се сдобият с деца и да се подобри демографското състояние на България. А който желае да подкрепи новия творчески продукт на младата изпълнителка за спечелването на голямата награда, може да го стори, като изпрати СМС на номер 17777 с текст DMS BUDNI 1.

Наградата на публиката ще бъде връчена официално на спечелилия изпълнител, когато концертът бъде излъчен по БНТ.

Гледайте видеоклипа на песента "Спасение" в Ютюб канала на Божидара:

https://youtu.be/tLmpiiz8QIA?si=bBQ9GoznIukkp6bk


Слушайте "Спасение" и в музикалните платформи:

https://push.fm/fl/spasenie


Последвайте Божидара в социалните мрежи:

Фейсбук: https://www.facebook.com/BozhidaraSimeonovaMusic

Инстаграм: https://www.instagram.com/bozhidara_simeonova.music

ТикТок: https://www.tiktok.com/@bozhidara_simeonova


СПАСЕНИЕ 

Съветът нуждае се от мен – любов раздавам,
запалена в душата окрилена.
Мелодия красива си запявам
и я поема цялата вселена.

Хармония звъни – красиво темпо –
прелива в песента ми вдъхновение!
Измивам тук със нея неуморно
земята си свещена за Спасение.

Припев:

Ще хвана смело звуците на дните,
ще полетя в небето на мечтите!
Спасена от тъгата, ще запея
и в светлина и радост ще живея!

Бридж:

Хайде, българи – силни, смели юнаци,
да извийм едно за спасение хоро!
Хайде, българки – моми здрави, гиздави,
да извийм едно за спаение хоро!

Споделяне

Медия