Троянката Марияна Христова доведе фестивала МЕНАР в Троян

Марияна Христова доведе фестивала МЕНАР в Троян Марияна Христова доведе фестивала МЕНАР в Троян

Любителите на киното бяха любезно посрещани и почерпани с кадаиф, два вида баклава и ароматен марокански чай от усмихната млада жена и нейното момиченце на влизане в бар вариете ,,Нюанси“ на 28. 29.12. 2023 г. Впоследствие разбрахме, че това е Марияна Христова – дъщеря на аптекарката Магдалена Панева и Христо Христов, които бяха редом с нея.

На 28.12. салонът на гостоприемните домакини беше пълен, за което Марияна благодари и представи филмовата програма.

MENAR е единствен по рода си кинофестивал в България, който запознава българската публика с културата и традициите на на Близкия изток и Северна Африка вече 15-а поредна година.

Името на фестивала идва от наименованието на този регион – Middle East and North Africa Region, а също така “менáр” на арабски означава фар, светлинна кула, пътеводна светлина.

MENAR се организира от сдружение „Позор“, създадено от Ангел Хаджийски – тюрколог, и Здравко Григоров - киновед, които осъществяват целия подбор, както и превод на заглавията в менарския афиш.

Събитието се провежда всеки януари в София и големите градове, а вече втора година троянци имат възможност да се докоснат до магията на фестивала в аванс през декември благодарение на нашата съгражданка - Мариана Христова.

Мариана е колежка на Здравко Григоров от НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Oт няколко години живее и упражнява киноведската си професия в Барселона, Испания.

Тя е активен участник в много кинофестивали и събития в Европа в качеството си на куратор (Filmoteca De Catalunya, Arxiu Xcèntric, goEast Wiesbaden и др.) и жури (Arab Cinema Center). Професионалните й интереси включват източноевропейското, балканското, иберо-американското и скандинавското кино, както и практиките по ефективно съхраняване и архивиране на филми.

Известно е, че зрителите миналата година са гледали филмите от първото издание на фестивала в Троян за съвсем малка сума, а събитието е било организирано със средства от модула Творчески стипендии към Национален фонд "Култура". В края на 2023-та входът беше свободен, благодарение финансовата подкрепа на Община Троян.

Благодарим на Марияна, че не забравя своя роден град и даде възможност на кинолюбителите да се пренесат в далечни светове – страшни, потискащи, разкриващи сложни, но и прекрасни човешки взаимоотнощения.

Ще очакваме с интерес следващото гостуване на фестивала!

Споделяне