Музеят на занаятите посвети на 3 март представяне на книга за Апостола

Проф. Вера Бонева представи книгата си "Да възкръсне България с пълна свобода" Проф. Вера Бонева представи книгата си "Да възкръсне България с пълна свобода" Снимки: МНХЗПИ - гр. Троян

Всяка година за националния ни празник музеят в Троян най-често открива нова изложба. Този път като заключителен акорд на преклонение пред паметта на Васил Левски в края на февруари с поглед към 3.03. – нашето българско възкресение, беше представена книгата на проф. Вера Бонева "Да възкръсне България с пълна свобода".

Директорът на МНХЗПИ представи проф. Бонева като модератор на различни събития, автор на 19 книги и повече от 200 статии и студии. Тя е преподавател по история на Възраждането.

Много специален, разпознаваем гост с абсолютно национално присъствие беше директорът на Националния музей "Васил Левски" в Карлово Дора Чаушева.

Г-жа Чаушева сподели удоволствието си да говори за книгата, която е изключително интересна за всеки читател. До написване на чудесното четиво проф. Бонева стига след дългогодишна практика като преподавател по българска история във Велико Търново и Шумен, а сега в УНИБИТ, специализиран университет по информационни технологии, където е изследовател на културното наследство и практикуващ деятел. Възрожденски заряд ѝ дава Великотърновският университет, в Старозагорския музей се зарежда със знания за тамошните възрожденци. Там работи по призвание. Новата ѝ книга засега слага точка на написaното за Левски. Желанието на проф. Бонева е документите за Васил Левски да се четат във всички възможни съвременни технологии. Д. Чаушева е приятно изненадана от добре подбраното заглавие – цитат от писмо на Левски, който представя в най-синтезиран вид цялата му идеология. В книгата е разказано за създаването на БРЦК в Ловеч през есента на 1871 г., за изграждането на широката комитетска мрежа и свикване на Общото събрание от 29.04. до 4.05. 1872 г. Проф. Вера Бонева търси връзка между деятелите отсам и оттатък Дунав във в-к "Дума на българските емигранти". Представя погледа на проф. Михаил Арнаудов за Левски. Книгата е четивна, написана на интересен, динамичен, достъпен език, аргументиран с исторически факти, документи, снимки, които доказват тезите на автора. Издателство "Фабер" – В. Търново, е направило добро полиграфическо оформяне. Дора Чаушева обобщи, че читателите само ще спечелят, ако прочетат книгата.

Слово на г-жа Дора Чаушева - директор на НИМ-Карлово:

Проф. Вера Бонева сподели, че най-трудната, дълго мислена част от съдържанието е за появата на БРЦК в Българско като институция – мнение на няколко историци. Тезата ѝ, споделена и в статия за Ботев и Левски е, че случващото се в България е много значимо. Практическият план е тук, а разширението е в Румъния. Левски е аналитик. Беше коментирана Наредата, в която проф. Бонева открива държавнически идеи. Цитира откъс от Тефтерчето на Апостола, разкриващ колебанията на интелигентния човек дали е лидер на място. Външната политика трябва да е колективно решение. Левски пише на хубав източен диалект и няма съмнение, че е образован човек, учил в едно от най-добрите училища – Светиниколското в Стара Загора. Изложението на В. Бонева беше допълвано с реплики от Ел. Авджиева за Троянския революционен комитет, за обявяването на Троян за град и др.

По въпроса за новата рождена дата на Васил Иванов Кунчев Дора Чаушева разказа какво е открито в османските документи и регистри от 1836 – 50, 51 г. Стана дума и за участието на троянци, габровци и калоферци в четата на Панайот Хитов, които са повдигали духа на българите, за причините за неучастието в Априлското въстание на троянци, карловци и др.

На въпроса на г-жа Авджиева имало ли паралелна възрожденска държава преди Освобождението проф. Бонева отговори утвърдително, защото Екзархията е имала протодържавни функции, училището е модерна институция, имало е 1500 училища в българските земи, общи учебници, училищни събори, няколкостотин училищни сгради, които в Калофер и Карлово са запазени. Българите са участвали в Руско-турската война – 12 хил. опълченски отряд, 50 хил. са получили оръжие. В 1878 г. българи изпълняват полицейски функции, осигуряват половината от зърното за Русия. Над 50 хил. души мирно население е загинало.

Свободата не е подарена, но не е могла да бъде извоювана и без външна помощ, както става и в други съседни държави!

---

Снимки: МНХЗПИ - гр. Троян

 

Споделяне