Изложба на големия троянски художник Цвятко Дочев в галерия „Серякова къща”

Изложба на художникa Цвятко Дочев в галерия „Серякова къща” Изложба на художникa Цвятко Дочев в галерия „Серякова къща”

На 9-ти март 2024 г. (събота) от 17:00 часа в галерия „Серякова къща” се открива изложбата „През сезоните до мъдростта на зимата” на големия троянски художник Цвятко Дочев. Броени дни преди това той навършва 80 години.

Цвятко Дочев е роден на 5 март 1944 г. в троянското село Терзийско, където живее и до днес със съпругата си художничката Ирена Стоянова.

В седми клас печели национален конкурс на тема „Освобождението на България от турско робство“ с картината си „Залавянето на Захарий Стоянов“. Това признание бележи съдбата му и дава старт на творческия му път. През 1961 г. е приет в Художествената гимназия в гр. София. След като завършва гимназията, кандидатства в Художествената академия, където е приет на първо място в класа на проф. Панайотов, специалност „Живопис“. През 1973 г. става член на Съюза на българските художници. От 1 юли 1984г. до 1 февруари 1991г. е избиран за председател на Художествения съвет към Държавната комисия за изящни изкуства към комитета за култура и СБХ.

Носител е на наградата „Владимир Димитров – Майстора“ от 1974 г. Поставя множество изложби у нас и в чужбина. Негови картини са притежание на галерии и частни колекционери, от които: Националната Художествена галерия, СГХГ, художествени галерии и музеи в Троян, Ловеч, Добрич, Разград, В. Търново, Плевен, Михайловград, Смолян, Хасково, Кърджали, Троян, Провадия, Силистра, Попово, Берковица, Куопио (Финландия), Сиктивкар (Коми, СССР), Кувейт, САЩ, Япония, Испания, Германия и много други.

През годините Цвятко Дочев неизменно участва във всички традиционни изложби на Дружеството на троянските художници и е един от най-търсените автори в галерия „Серякова къща”. Има 5 дъщери, някои от тях също поели по пътя на изкуството. Негов брат е известния скулптор Спас Дочев, дългогодишен директор на Художествената галерия в гр. Ловеч.

През 2014 г. Цвятко Дочев е удостоен с титлата Почетен гражданин на Троян.

Въпреки огромното си творчество, художникът е пословично скромен и непрекъснато обграден в ателието си от десетки приятели и почитатели, поради което за вернисажа в Троян се очаква да пристигнат много гости от цялата страна.

Изложбата включва живописни творби притежание на семейството на художника, частни колекционери, фонд "Изобразително изкуство" на МНХЗПИ и др. и ще продължи до 30 март 2024 г.

---

Галерия "Серякова къща"

Споделяне