В неделя е Сирни Заговезни - денят за прошка и обичаите около огъня

Сирни заговезни в Троян (снимка архив) Сирни заговезни в Троян (снимка архив) Снимка: https://visit.troyan.bg

В неделя - 17 март, е Денят на прошката - Сирни заговезни, известен още като Поклади и Прошка. На този празничен ден в България се изпълняват различни обреди и обичаи, а по-младите в семейството искат прошка от по-възрастните.

В ТРОЯН празничната програма ще започне в 10:30 ч. на площад "Възраждане", където ще бъде заснет епизод от популярното предаване Hell’s Kitchen, където жителите и гостите на Троян ще могат да се срещнат с един от най-разпознаваемите шеф-готвачи в България – шеф Виктор Ангелов. Около 11:00 ч. ще може да се видят и участниците в действие за спечелване на отборната игра.

В 15.30 ч. Кметът на Общината Донка Михайлова и участниците в карнавалното шествие ще си поискат прошка. По традиция Михайлова ще почерпи гостите в кабинета си с направена от нея баница и вино. Около 16:00 ч. Карнавалното шествие ще започне от площад "Възраждане", което ще се отправи към блок "Капинчо", където в 16:30 ч. празникът ще продължи със забавна програма. Организаторите - Община Троян, НЧ "Наука-1870 г." - гр. Троян и "Стоеви максгруп" ЕООД, са подготвили различни изненади за присъстващите, сред които конкурс за най-оригинален карнавален костюм и програма с участието на Представителен общински младежки духов оркестър с мажоретки, известният Фолклорен ансамбъл "Траяна", Вокална студия "Усмивка" и Дамски камерен хор.

За доброто настроение на присъстващите ще се погрижат и популярната певица Боряна Карпузова и оркестър "Щуро маке".

Програмата включва и традиционните забавни игри: Въртене на уруглювици, Прескачане на традиционния огън, Дърпане на въже, Амкане на халва и други.

На организиран базар ще бъдат представени продуктите на ИПЖЗ - Троян и "Хлебопроизводство и сладкарство" ЕООД - град Троян.

Нека бъдем заедно на този хубав български празник!

Плакат на събитието:


Повече за празника:

Както е известно, Сирни Заговезни се нарича още Сирница, Поклади и Прошка. Празникът винаги се чества седем седмици преди Великден, в неделя.

В различните райони на България се изпълняват различни обреди и обичаи. Палят се огньове, които се прескачат за здраве (оттам името Поклади). Около огъня се играят хора́ и се пеят песни. Правят се уруглювици (тояга, разцепена на върха на четири и напълнена с обелки от черешова кора), които се запалват около огъня и се въртят. Това е един от задължителните атрибути на Сирни Заговезни. На трапезата се извършва и обичаят "амкане" (хамкане): на червен конец се връзва парче бяла халва или варено яйце и се спуска от тавана. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки се стреми да хване яйцето или халвата с уста. Който успее, ще бъде здрав през цялата година.

Сирни заговезни е време за радост, обич и традиции, когато се събираме около празничната трапеза, искаме и даваме прошка, пеем песни и се радваме на обществото на близките си.

---

#HemusNews

Споделяне