Венецианските маски на Кнежевич в троянската галерия

На 13 септември, на първия етаж на галерия „Серякова къща“ в Троян, официално бе открита изложбата „Маски и маски“ с автор Даниела Дочева - Кнежевич - дъщеря на известните троянски живописци Цвятко Дочев и Мая Дочева. „Радвам се, че тя поиска да направи изложба в родния си град“, изтъкна галеристката Мариела Шошкова  по време на откриването и запозна присъстващите  с нейните многобройни творчески изяви. Кнежевич има близо 20 самостоятелни изложби в страната и чужбина - Белград, Италия, Белгия, Германия, Холандия, Чехия. Нейни икони са притежание на много частни колекции у нас и по света, сред собствениците на авторска икона е и руският патриарх Алексий.

В троянската галерия могат да се видят 3 акварела и 52 маски - изработени по различни технологии, като такива направени по автентична венецианска технология - папие маше (използва се специална хартия, която се накъсва и се лепи, парченце по парченце). Има и маски – изработени под вдъхновението на тракийските  маски, като нейните са направени от мед, в златна 24-каратова баня или покрити с 1000 проба сребро. Има и от кожа, дори и от кора на тиква, по авторска технология на Кнежевич.

Любителите на фотографията, пък  на 12 октомври в галерия „Серякова къща“ ще  могат да направят „Поглед към Троян“ с помощта на  фотообектива на известния троянски учен  проф. Цочо Бояджиев и Цветан Тончев, дългогодишният фотограф и оператор на Музей на занаятите  в Троян. По повод 150-та годишнина от обявяването на Троян за град, пак в галерията ще бъда открита и традиционната есенна изложба на троянските художници.

Споделяне