Четвъртък, 11 Април 2019 18:29

Дни на провансалските костюми и работилница по изработка на БУТИ техника за везане

Работилница по изработка на БУТИ техника за везане Работилница по изработка на БУТИ техника за везане Снимка: HemusNews - новини от Троян и региона

Програмата за събитието включваше представяне на костюми от региона на Перн ле Фонтен и работилница по изработка на БУТИ техника за везане, която е национално богатство на Франция. Работилницата се проведе на 9.04. от 14 до 17 ч. и на 10.04. от 17 до 20 ч. в Информационно-културния център.

Откриването на фестивала стана на 9.04. от 17.30 ч. от Ангел Ангелов - зам.-кмет на Община Троян. Ангелов припомни, че нашите градове са побратимени от 15 години. Идеята за представянето на костюмите е на кмета на Перн ле Фонтен г-жа Мейрон. Тя е била гост на Троян за празнуването на 150-годишнината му и в разговор със зам.-кмета Розалина Русинова са обсъдили сегашното гостуване. Костюмите са от музея във френския град. Украсата им е изработена със старата провансалска техника бути. В историята ѝ се разказва, че "показва вкус" към пътувания и срещи. Името на техниката идва от названието на старата игла от чемшир, която позволявала деликатна изработка. Луксозният продукт с неговата лекота и прозрачност бил посланик на френското качество. Гостуващите дами и други жени се събират да бродират веднъж седмично, за да запазят традицията.

Господин Ангелов изрази увереност, че сътрудничеството между Перн ле Фонтен и Троян ще продължи. Покани дошлите на чаша вино от специален съд, който е подарък от 2014 г. за 10-годишнината от побратимяването на градовете. Стените на информационния център бяха украсени с картини на Росица Миладинова, нарисувани с вино.