„Семейство Кирови” – изложба живопис, пластика и рисунка на тримата художници (баща, син и дъщеря)

Откриват изложба на семейство Кирови в галерия "Серякова къща" Откриват изложба на семейство Кирови в галерия "Серякова къща" Снимки: Галерия "Серякова къща"

На 4-ти април 2024 г. от 18:00 часа се открива „Семейство Кирови” – изложба живопис, пластика и рисунка на тримата художници (баща, син и дъщеря) Владимир Киров, Мартин Киров и Любомира Кирова.

Владимир Киров е роден на 5 Ноември 1955 в град Ловеч.

Завършва Xудожествена гимназия, Казанлък-1969-1974 и Великотърновския университет"Св. Св. Кирил и Методий ", Специалност Живопис.

Специализира живопис в Санкт Петербург. Той е популярен сред ценителите на изкуството с това,че опитва да изобразява богатото разнообразие от състоянията на женската душа. Има множество престижни награди: Купата на град Mougins-от международния конкурс за визуални изкуства град Ница, Франция, 1992 г.; Почетна грамота от петата международна изложба на миниатюрни изкуства, Торонто, Канада 1990; Първа награда за графика на национална изложба в София,1988; Почетна грамота-шестата международна изложба на миниатюрни изкуство, Торонто, Канада’1991; Една от десетте първи награди от Международния конкурс за оригинална живопис -Daler-Rowney, Англия, 2002;  Голямата награда на Международното Биенале за миниатюрни изкуства- Русе 2011; Наградата „ Ловешки Меч” 2012 в раздел „ Изобразителни изкуства”на община гр. Ловеч; Грамота за принос в развитието на българската култура. София 2007, Министерство на културата; Наградата на Мегахим от Международното Биенале за миниатюрни изкуства- Русе 2017; Наградата на хотел „Ломбарди“ от  Международното Биенале за миниатюрни изкуства- Русе 2023.

Владимир Киров до момента има 27 самостоятелни изложби и продължава да е преподавател  в НГПИ „ Проф. Венко Колев“.


Мартин Киров е роден на  17 август 1980 г.

Завършва НГПИ „Проф. Венко Колев“гр.Троян ,а после и Националната Художествена Академия,специалност керамика. Участва в редица международни и национални изложби и симпозиуми. През 1999 печели Наградата на Лорд Джон Бризби за талант и оригинално мислене  

Красотата и естетиката на пластичните му търсения в областта на керамиката са забелязани и той е избран да направи наградата за Международния Фестивал на Етнографския филм град София 2015 година.

Мартин Киров също е преподавател по точарство  в НГПИ „ Проф. Венко Колев“, Троян.


Любомира Кирова е родена на 30.12.2005 в град Троян и е в 12 клас на  НУПИ „Проф.Венко Колев“ . Тя е ученичка на своя баща и дебютира през 2021 г. със свои картини в галерия „Серякова къща”, когато отново тримата направиха своя изложба в памет на тяхната съпруга и майка Светлана Кирова. Наскоро Любомира  и Владо Кирови откриха изложба в София в Сити Марк Център. Там председателят на СБХ Любен Генов каза: „Нека да пожелаем на Любомира яростно да отстоява мисията на бъдещ сериозен и успешен творец. Началото е впечатляващо и обещаващо!“.

Тъй като и тримата творци са неразривно свързани с Художественото училище в Троян, да представи тяхната изложба е поканен неговия директор Илиян Илиев, а изложбата ще озвучава на пиано г-жа Юлия Тодорова – музикален педагог и диригент.

---

Галерия "Серякова къща"

Споделяне