Пролетната изложба в галерия „Серякова къща” ще се открие по традиция на Велики четвъртък

Пролетната изложба в галерия „Серякова къща” на Дружеството на троянските художници Пролетната изложба в галерия „Серякова къща” на Дружеството на троянските художници Снимки: Галерия "Серякова къща", гр. Троян

Пролетната изложба в галерия „Серякова къща” ще се открие по традиция на Велики четвъртък от Страстната седмица. Вернисажът е на 2 май 2024 г. от 18.00 часа. В изложбата членовете на Дружеството на троянските художници ще представят своите най-нови творби – картини, икони, керамика и др.

Събитието този път ще бъде озвучено от двама класически музиканти със сериозна творческа биография: Гочо Праков, кларинет и  Александър Лиалиос, пиано. 

Гочо Праков е трето поколение кларинетист роден в гр. Пазарджик. Той започва да се занимава с музика от ранна детска възраст и е въведен в семейната традиция на кларинетното изкуство от баща му Александър Праков-първи кларинетист на симфоничният оркестър на гр. Пазарджик. Завършва  Музикалната академия "Панчо Владигеров" в гр. София. Кариерата му започва в щатният симфоничен оркестър към НМА” Проф. Панчо Владигеров”, става част от Филхармония Видин и “Симфониета” София, а малко по-късно и на Класик ФМ-радио оркестър. завършва магистратура в Accademia Nazionale di Santa Cecilia - Rome, в класа на Alessandro Carbonare и има уроци и майсторски класове с Michel Lethiec, Giammarco Casani, Harri Maki, Charles Neidich, Nikolas Baldeyrou, Ernst Ottensamer, Sauro Berti, Andrew Marriner, Ricardo Morales, Peter Schmidl, Philippe Cuper, Reinchard Wieser. Други симфонични оркестри, от които получава покани и свири като гост солист-кларинетист са: Orchestra da Camera della Sardegna - Italy, Vaasa City Orchestra - Finland, Festival International de musique “Saint – Georges” – Guadaloupe - Caribbean islands, Kymi Sinfonietta – Finland, Kuopio Symphony Orchestra – Finland. От 2020 Гочо Праков е част от оркестъра на Държавна Опера Пловдив и преподавател по кларинет в университетът Фордхам - Ню Йорк.

Приема нашата покана да свири в Троян заради особеното уважение, което изпитва към неговия учител и приятел, който той нарича „най-известния български кларинетист” Данчо Радевски.

Александър Лиалиос е вече познат на троянската публика от друг свой концерт в галерия „Серякова къща” преди няколко години. Той започва да свири на пиано от ранна възраст. Завършва гимназиалното си образование през 2004 г. в Американски Колеж в София и, паралелно с това, в НМУ “Л. Пипков” като частен ученик. През 2008 г. получава Бакалавърска степен в университета “Йейл” в САЩ, където негови преподаватели по пиано са проф. Анна Гринберг и проф. Уай-Ий Йанг. Консултиран е и от професорите Борис Берман, Питър Франкл и Майкъл Фрийдман, като за периода на следването си изучава и физика като втора област на концентрация. Специализира по пиано в Консерваторията във Франкфурт на Майн при проф. Кетрин Викерс и  също в Консерваторията в Хановер. През 2011 г. получава Магистърска степен в НМА “П. Владигеров” в класа на проф. Атанас Куртев. Изпълнителската дейност на Александър Лиалиос включва концертни изяви в различни градове у нас и в чужбина – САЩ, Австрия, Германия, Италия, Русия, Гърция, Румъния, Япония.  Неговият репертоар включва солови и камерни произведения и концерти за пиано и оркестър от различни стилове и епохи, вариращи от ранния Барок до музиката на 21-ти век.

Понастоящем Александър Лиалиос е асистент към катедра „Камерна музика и клавирен съпровод“ в НМА „Проф. П. Владигеров“. 

В музикалната програма ще чуем: Кутев, Вебер, Владигеров, Казанджиев, Дебюси, Бара, Месаже, Мангани, Вълчано и други. 

Изложбата на Дружество на троянските художници ще продължи до 2-ри юни 2024 г.

---

Пресинформация на Галерия "Серякова къща"

Споделяне