Вторник, 16 Април 2019 19:03

Открит урок по астрономия в Информационно-културния център

Обща снимка на откриването на изложба "Нагоре и отвъд" Обща снимка на откриването на изложба "Нагоре и отвъд" Снимки: Надка Данкова

На 15.04. в 12.30 ч. в експозиционната зала на ИКЦ беше открита изложбата "Нагоре и отвъд", която ще бъде там до 18.04. Тя е посветена на 100-годишнината от създаването на Международния астрономически съюз - МАС и представлява пътешествие през столетието на научни изследвания и открития. Обзор е на най-важните достижения на съвременната астрономия. Изготвена е от МАС. Посвещава се и на 12.04. - деня на космонавтиката, както и на 25 години от създаването на школата по астрономия в СУ ,,Васил Левски“ - Троян.

Експозицията отговаря на следните въпроси: Какво представляват звездите?, Какво значи граница на Чандрасекар?, Къде се планира построяването на първата международна космическа база? Какво следва от това, че звездите от външните слоеве на галактиките се движат много по-бързо, отколкото би следвало, съобразно наблюдаваната материя? Кой е Ка, който е уловил светлина, излъчена преди повече от 12 млд. години? Къде се намира най- голямата астрономическа обсерватория на Земята? - в Чили - състои се от 66 антени, Какво представляват гравитационните вълни? Какво ще се случи, ако две черни дупки с маси около 30 слънчеви маси се слеят? Какво има на борда на Пионер 10 и Пионер 11?

Госпожа Надка Данкова - ръководител на Школата по астрономия в СУ ,,В. Левски“ - Троян, даде отговори на тези въпроси пред ученици от 12 клас. Тя увлекателно изясни закона на Хъбл, реликтовото излъчване, пулсарите и малките зелени човечета. Говори как да разберем Слънцето и кои са най - точните часовници във Вселената. Нейният урок бе предшестван от разказа на ученика от 12 клас Християн Георгиев, който представи МАС. Станцията е един от най-големите проекти на пет агенции. Тя е обитаем сателит, на който шест учени извършват експерименти, отглеждат растения, тестват роботи... Създадена е в 1998 г. и почти е завършена. Представлява голяма звезда, която се движи с 27000 км в час. Чрез този хубав проект се научава повече за Космоса. Християн може да посочи къде се намира станцията във всеки момент. Неговите успехи бяха представени в предишен материал за школата, а му предстои изява на по-високо ниво за сравняване жизнените параметри на двама братя близнаци, единият от които е бил една година на станцията, а другият - на Земята.

Радващо е, че в ОДЗ „Буковец“ има група по астрономия и някои деца знаят що е гравитация. Трета група има в ОУ „Иван Вазов“ - с. Дебнево.

Госпожа Данкова с вълнение разкри красотата на науката за звездите. Тя завърши урока с припомняне на факта, че на златната плоча с послание към Космоса е записана песента „Излел е Делю хайдутин“ на Валя Балканска, чийто глас е избран сред много други с космическо звучене.

Това беше трета изява на школата за тази година. Нека припомним, че на 14.02., когато хората празнуваха деня на виното или любовта, астрономите разкриха обичта си към красивата наука за звездите с втората вечер, посветена 100-годишнината от създаването на МАС.

 

*Снимки: Надка Данкова