Осмият областен фолклорен фестивал „Тройче“ ще бъде в Летница

ФА "Траяна" спечели няколко I-ви места в различните категории на "Тройче" 2023 в гр. Априлци. ФА "Траяна" спечели няколко I-ви места в различните категории на "Тройче" 2023 в гр. Априлци. Снимки: Hemus News

Община Летница ще е домакин на осмото издание на фолклорния фестивал „Тройче” в партньорство с Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров – 1873 г.“ гр. Летница, съобщават от Областна администрация - Ловеч.

Тази година фестивалът ще се проведе на 15 юни 2024 г. (събота). 

Фолклорната проява е замислена като събитие на областно ниво, на което всяка година е домакин различна община от област Ловеч. Първото издание е проведено в Троян през лятото на 2016 година. Патрон на събитието е oбластният управител, допълват от областната администрация. 

Община Летница вече обяви крайния срок на заявки за участие – 31. май. Регламентът предвижда участие на трупи за обработен фолклор с акцент танцово изкуство. Изпълнителите - формации и индивидуални, са разделени в три категории - до 11 г., до 18 г. и над 18 г. Те ще трябва да представят до две изпълнения.

Мисията на областния фолклорен фестивал „Тройче“ е да даде възможност за изява на талантите от любителското фолклорно танцово изкуство във всички възрастови групи, организирани към читалища, училища, културни центрове и институции, сдружения на територията на област Ловеч. Целта е да се стимулират хореографите да творят и създават нови произведения, ръководителите да обновяват разнообразието в репертоара, а танцьорите да покажат майсторство на изпълненията и вярна интерпретация.

С тазгодишния фестивал Община Летница завършва първия цикъл на домакинство на общините в областта. През 2016 г. – Троян, 2017 г. – Тетевен, 2018 г. – Угърчин, 2019 г. – Луковит, 2021 г. – Ловеч, 2022 г. – Ябланица, 2023 – Априлци.

По традиция голямата награда на фестивала връчва областният управител.

Припомняме, че троянският Фолклорен ансамбъл "Траяна" към НЧ "Наука-1870 г." е спечелил многобройни първи места и награди на фестивал „Тройче” през годините. И на миналогодишното издание "Тройче" 2023 в гр. Априлци ФА "Траяна" отново спечели няколко I-ви места в различните категории на фестивала.

Още снимки от фолклорен фестивал „Тройче” 2023 - гр. Априлци, може да разгледате по-долу.

Снимки: HemusNews

Споделяне