„През сезоните – до мъдростта на зимата“ – книга за художника Цвятко Дочев

Говори проф. Михаил Мирчев Говори проф. Михаил Мирчев

През месец март се откри изложба за 80-годишнината на талантливия ни земляк, на която неговите почитатели разбраха, че най-малката му дъщеря Цвета е посветила книга на любимия си баща. Преди дни книгата беше представена в троянското читалище.

На екран се редуваха великолепни картини на художника, а библиотекарят Тотка Станчевска подготви присъстващите за представяне на едно истинско бижу.

Дъщерята на Цвятко Дочев разказа за работата си по съставяне на книгата си за "тати", както с любов го нарича. Тя е събрала великолепни истории със скъпи спомени, избрала е картини, родени от любовта към природата на нейния баща. Те разкриват борбения му характер, приключенския дух, пламенната любов, големия му  талант, творческия път... На Цвета Мушкова е било изключително приятно да ги събере. С майка си Ирена търсят професионалната помощ на доц. Катя Михайлова и проф. Михаил Мирчев, с които заедно работят с любов и желание да изненадат юбиляра. Цвета благодари на проф. Атанас Семов за емоционалния завършек на книгата, който е резултат от наблюденията му за приятелството на баща му проф. Марко Семов с Цвятко Дочев.

Доц. Катя Михайлова потвърди думите на водещата за красотата на книгата, която е памет за едно българско семейство и памет за Троян. Редакторът Михайлова не е могла да не подкрепи обичта към тати. За проф. Михаил Мирчев и за нея работата по труда на Цвета е професионално занимание, но и възможност да работят по художествена книга за художник, каквато нямат сред многото издадени от тях. Тя е творба за близкия приятел на М. Мирчев, но и за изключителна личност, за много голямата любов между мъжа и жената, за децата, за любовта на Цвятко към Троян. Пръските в картините на твореца разкриват уникалността на троянската керамика. Известно е, че Цвятко Дочев рисува едни от най-въздействащите портрети на Васил Левски, един от които подари за търга, организиран за събиране средства за паметник на Апостола в Троян. Проф. Мирчев и доц. Михайлова  отиват при художника да се срещнат с Левски, с любими хора, приятели, да говорят за важни неща, да окрилят духа си. Най-хубавите творения на Цвятко Дочев са 5-те му дъщери, които вече е оженил. К. Михайлова припомни, че дипломната работа на ученика в художествената гимназия е ,,Сватба“  , че сватби и булки са били неговите хубави модели през целия живот в съзнанието му. Художникът е изключително ценен, затова доц. Михайлова по книгата, готова на 31.12.2023 г. е изнесла интересна лекция по социология за бита и душевността на нашия народ според Иван Хаджийски.

"Колкото повече говори, толкова по-зле рисува художникът", затова "виновникът" за милата, непринудена атмосфера беше кратък в изказването си. Говори за дъщерите си и техните занимания, за приятелството си с Димитър Казаков – Нерон, за щастието да се познават, за обичта си към зимата. Той е в своята зима и оттам идва заглавието на книгата. Катя Михайлова сподели колко много е научила от правенето на тази книга и очакването си художникът да твори още картини и красота...

Проф. Михаил Мирчев разказа за отдавнашното си запознанство с Цвятко Дочев, за цялата самобитност на творчеството му, която е запазил. Винаги го е посещавал при възможност и е намирал пълна къща с почитатели, които са отишли не само да купят картини. Сподели удоволствието си и това на редактора да работят по книгата, в която говорят децата му, приятели, критиката, не писала нищо отрицателно за творбите на художника. Фрагментите в нея са навързани, тя е цялостна, на изключително добро и високо ниво.

В началото на вечерта Цвета Мушкова разказа за пътуването на баща си с колело до Созопол, а проф. Мирчев припомни обиколките на социолога Иван Хаджийски на колело, което според професора е символ на троянските специални мъже.

Споделяне