Събор в троянското село Белиш за 418 години от неговото създаване

418 години село Белиш, община Троян 418 години село Белиш, община Троян

Традиционният събор на троянското село Белиш, който съвпадна с Деня на детето, премина под знака на благотворителността. Целта - да се набират средства за възстановяване на единствената обществена сграда тук, която изгоря преди време. Това е сред големите цели на кмета Мирчо Мирчев, който поднесе великолепен концерт на хората от Белиш и техните гости. Едва ли има друго село в България, където на сцена са излизали в един ден първокласни звезди като Гуна Иванова и нейните красиви и не по-малко талантливи внучки Ива и Велислава, Райко Кирилов, Надя Казакова, Вили Станева и Веселин Вачев, формация "Българи", част от които е бил Мирчо Мирчев. Неговият красив глас също прозвуча от сцената, а когато водещата Галина Димитрова каза, че никой от ансамбъла, когато той ги е поканил в името на каузата, не е отказал да дойдат в Белиш и да пеят и танцуват безвъзмездно - заради приятелството с него и заради личността му, очите му се насълзиха.

Организацията на събора бе добра, макар че шатрите не стигнаха за всички дошли, а слънцето бе точно според прогнозите на синоптиците. Неприятно впечатление направи и това, че имаше доста запазени места за общината, оказа се - за общински съветници.

Кметът Донка Михайлова поздрави хората от Белиш и също похвали кмета Мирчев. Местните я обичат и ѝ простиха лапсуса - вместо 418 години от създаването на селището тя обяви младата възраст 148. Простиха и на Гуна Иванова, която няколко пъти назова Белиш като плевенското "Телиш", докато призоваваше гледащите да се хванат на хорото. А хората бяха много и с участието на млади и стари. В заключение може да се каже, че имаше изпълнения за всички възрасти и вкусове, както подобава на един добър събор. В програмата освен музика и танци / да спомена и танцова формация "Феерия", и формация "Кипра", и певицата Съни/ бяха включени и стихове, включително от най-прочутия белишчанин - поета Христо Радевски. Ученикът Марио Стратев, който по майчина линия има връзка със селото, рецитира Ботевото стихотворение "Хаджи Димитър". Така в програмата преобладаваха акцентите на българското, идеята за единение.

От каквато в тези времена има крещяща необходимост.

---

Facebook / Галя Лалева

Споделяне