Комитет за побратимяване - Троян бе отличено с плакет от Център за култура "Сирмиумарт" - Сремска Митровица, Сърбия

Сдружение Комитет за побратимяване, Троян бе отличено с плакет от Центъра за култура "Сирмиумарт" гр. Сремска Митровица, Сърбия за принос с участието в Международния Фестивал на детската поезия на 28 март 2019 г.

Тази година, фестивалът се провежда за девети път. Редовни участници до сега са деца от Унгария, Северна Македония, Черна Гора, Румъния, Франция, Гърция, Хърватска, Германия, Босна и Херциговина - Република Сръбска и Сърбия. Тема на Фестивала е "Въображение и мечти".

След подписаното споразумение за партньорство между "Литературна Общност, Сремска Митровица" и Сдружение "Комитет за побратимяване, Троян", за участие във Фестивала бе поканено Сдружението да представи детски творби, с което за първи път се включи с участие и България.

Със съдействието на г–жа Лина Борджиева, ръководител на литературен клуб "Орфей" при НУПИ "Проф. Венко Колев" Троян, председателят на Комитета, Веселина Попова, е изпратила творби на десет членове на Клуба, ученици от НУПИ "Проф. Венко Колев". На Международния фестивал за детска поезия, Сремска Митровица /Сърбия/, са се представили над 540 млади творци от много страни. В раздела "Старша възраст" / 9-12 клас/, с награда за най-живописно стихотворение е отличена Десислава Шамова, за творбата и "Рисунка". Съгласно регламента на Фестивала, стихотворението ще бъде отпечатано в Сборника, който ще бъде издаден с наградените творби от Фестивала. Освен предвидената награда, победителката ще получи и пакет с много книги.

 

Награда за најсликовитију песму

Десислава Шамова, РИСУНКА, I разред НУПИ "Проф. Венко Колев" – Литерарни клуб "Орфеј", Тројан – Бугарска

 

Господин Неделко Терзич, известен сръбски писател, журналист и драматург организатор на Фестивала, председател на журито се изказва, че творбите на троянските ученици са много добри. В раздела „Отличени автори“, където място са намерили 14 от участниците, седем от имената са на троянски ученици:

Аутори који су похваљени 

 1. Елена Костић, RAISON D’ ETRE, I разред, Митровачка гимназија, Сремска Митровица
 2. Георги Петров Петров, АВИОН ОД ПАПИРА, I разред НУПИ "Проф. Венко Колев", Тројан – Бугарска
 3. Марија Сергејева Георгијева, ЈА, МИ И ОНИ, I разред, НУПИ "Проф. Венко Колев", Тројан – Бугарска
 4. Мира Влева, ТРНОВА РУЖА, I разред, НУПИ "Проф. Венко Колев", Тројан - Бугарска
 5. Сијана Цековска, КОНТРАСТ, I разред, НУПИ "Проф. Венко Колев" Тројан – Бугарска
 6. Десислава Димитрова, ПЛАВЕ ОЧИ, I разред, НУПИ "Проф. Венко Колев" Тројан – Бугарска
 7. Милица Бркић, САН ИЛИ ЈАВА, I разред Средња медицинска школа "Драгиња Никшић", Сремска Митровица
 8. Драгана Зељко, ИСТРАЈНОСТ, II разред, ЈУ Пољопривредна и медицинска школа, Бијељина, Босна и Херцеговина – Република Српска
 9. Ивана Белић, НЕДОСЕЖНЕ ИЛУЗИЈЕ, III разред, Економска школа "9. мај", Сремска Митровица
 10. Љубов Чолакова, ОЦУ, III разред, НУПИ "Проф. Венко Колев", Тројан – Бугарска
 11. Станислав Кордоловски, ОДРАСТАМ, III разред, НУПИ "Проф. Венко Колев", Тројан – Бугарс
 12. Јелена Ивашки, СРЦЕ ЗНА СВЕ, IV разред, Прехрамбено-шумарска и хемијска школа, Сремска Митровица
 13. Милана Настасић, МЛАДОСТ, IV разред, ЈУ Пољопривредна и медицинска школа, Бијељина, Босна и Херцеговина – Република Српска
 14. Димитрије Граовац, ТА БЕЛА ХАРТИЈА, IV разред, Школа примењених уметности, Шабац

 

Радостно е, че информацията за отличните резултати от "Международен Фестивал на детската поезия" 2019 г., Сремска Митровица, съвпадна с "Дни на талантите" на Читалището в Троян.

 


 

Малко повече информация за Неделко Терзич - организатор на фестивала

Неделко Терзич е сръбски писател. Завършил е археология в Белград и живее в Сремска Митровица. Член е на Дружество на писателите - Войводина, Дружество на журналистите, Войводина и "Литературна общност", Сремска Митровица. Пише проза, поезия, драми, литературна критика, сатира, телевизионни сценарии. Превеждан е на български език, на македонски, словенски, руски, румънски, унгарски ,немски, италиански, английски, шведски, турски, албански…

Споделяне