Децата от литературен клуб Орфей - Троян гостуваха на клуба на дейците на културата в град Ловеч

Ученици от литературен клуб „Орфей” посетиха Клуба на културните дейци в Ловеч и представиха свои творби. Бяха посрещнати възторжено от публиката, пред която прочетоха творби, по-голяма част от които получили национални награди за поезия, проза и философия през тази и изминалите една-две години в престижни национални конкурси. Залата беше пълна със зрители – част от тях деца, доведени от ловешки преподаватели по литература. Имаше и изтъкнати културни дейци от града на люляците, сред които Найден Ангелов – известен учител, литературен творец, член на СБП, Марин Колев – писател и журналист, член на СБП, Алтенка Сапунджиева – поет и общественик, Стоян Георгиев – известен актьор и режисьор.

Алина Стоянова (която лично бе поканила литературната средношколска формация в ловешкия културен клуб) представи учениците и тяхната преподавателка Лина Борджиева, като говори за спецификата на работата на един творчески ръководител, който трябва да отдава много време и сили на своите възпитаници и техните творби. Бе споменато, че децата от клуб „Орфей” се занимават не само с литература, но и с философия, в която област също имат множество значителни постижения.

Силно впечатление на публиката направи фактът, че част от учениците творят в областта на прозата (разкази,повести и дори романи), за които се иска авторът да има интересни идеи за разказване, богат речник и специфичен талант, но също и голямо търпение, наблюдателност, постоянство, отговорност и отдаденост на изкуството. Давид Костадинов, носител на множество награди за проза и философия, прочете своя разказ „Тъмният извор на гарвана” (получил в средата на април първо място в тазгодишното издание на литературния конкурс „Пейо Яворов” в Петрич с мото „Бди тревожен ум…”), а Надежда Раева представи белетристичната си творба „Една нощ на отец Паисий Хилендарски” (получила преди броени дни първо място на литературния конкурс в Твърдица на тема „Среща с българското минало“). Дебора Генадиева, Мирослава Илчева и Симона Велчева представиха свои философски есета за словото, приятелството, тялото и душата. Есетата са отличени през април 2018 г. с награди от философски конкурс, обявен от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Младите поети Георги Петров и Мира Велева рецитираха стихове, за които получиха поощрителни награди в международния фестивал на поезията в Сремска Митровица, Република Сърбия. След литературното четене се състоя дискусия, на която бяха повдигнати важни теми като: бъдещето на родния ни език и съхраняването на неговото безценно богатство; начини за поощряване на учениците, притежаващи словесна художествена дарба, да творят и търсят развитие с цел обогатяване на националната литература; търсене на пътища и методи за бягство от пошлостта и елементаризма, които заплашват да завладеят младото поколение, и т.н. Художествената вечер завърши със словото на Алина Стоянова, която пожела нови творчески успехи на гостите и им подари сборници с произведения на ловешки писатели.

Споделяне