„Магията на глината” - новата експозиция в националното изложение в Орешак

„Магията на глината” - новата експозиция в националното изложение в Орешак Снимка: www.fairoreshakbg.com

Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак ще представи на своите гости нова експозиция - обща изложба на Троянските майстори, носеща името „Магията на глината”.

Откриването ще се състои на 27 април 2019 г. (събота) от 11:30 часа в зала № 1.

От екипа на националното изложение поясняват, че експозицията е кръстена така, "защото керамиката е една от магнетичните сили, които действат в района и се е превърнала в емблема на троянския край. Троянската керамика е колоритна и жива, тя създава настроение още от пръв поглед, но за да бъде радостта ни пълна показваме и някои от най-ярките представители на другите керамични школи."

В изложбата ще вземат участие 12 автори - доаените на керамичното изкуство Николай Йовков, Марияна Личева, Румен Георгиев, Таня Димитрова и Дочо Тодоров, както и техните по-млади, но много талантливи колеги Ралица Йовкова, Веселин Стоянов, Надежда Христова, и Магдалена Събчева.

Търновска керамика ще бъде представена от Татяна Върбанова, а габровската от Виолета Керимидчиева. Специален гост на „троянските майстори” ще бъде художник-керамика Светлозар Пармаков, който ще представи своята нова колекция от рисуван порцелан.

От прессъобщението на националното изложение разбираме, че произведенията на майсторите надхвърлят границата на традицията и ни отвеждат в един нов свят от багри, фигури и композиции. Творбите носят емоцията от експеримента с формата и материала. Експозицията впечатлява най-вече с разширяване на диалога между традиция и модерно изкуство. Авторите за пореден път ще ни докажат, че керамичното изкуство е една магия. Магията на глината, водата и огъня.

 

*По информация на НИХЗИ - Орешак

Споделяне