26-то издание на Българския фестивал на сливата

Три дни изпълнени с фолклор, вкусни изкушения, музика и танци - по време на традиционния Български фестивал на сливата от 22-24 септември в Троян и Орешак. Ансамбъл „Чинари“, група „Фортисимо“, Криско, Ева Георгиева, Жана Бергендорф, Капански ансамбъл - Разград бяха само част от изпълнителите, които се изявиха на сцената на Фестивала. Чаровната Мартина Вачкова бе водеща на събитията в Троян, а шеф Иван Звездев представи кулинарно шоу пред посетителите. В конкурса за най-добра домашна сливова ракия, първа награда грабна Румяна Василева от Балканец, второ място си заслужи ракията на Бисерка Цекова от с. Паволче, а трети се класира троянецът Камен Славков.

Казанът за варене на ракия бе запален от тазгодишния главен майстор на Фестивала на сливата - всепризнатият майстор на троянската сливова ракия Дако Даков.

Неизменна част от празника бе и Улицата на занаятите, на която всеки ден гостите имаха възможност, да се потопят в творческата атмосфера, сътворена от изкусни майстори, както и да отнесат  вкъщи сувенири, спомен от фестивала, Троян и региона.

В Орешак също имаше много изненади, сред които традиционните конкурси за домашна сливова ракия и най-добро мезе, изпълнения на акустична китара и др. По време на фестивала, гостите се насладиха на концерта на Маргарита Хранова, както и на Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл.

Споделяне