Събота, 04 Май 2019 09:51

Международният фестивал на занаятите и изкуствата в Орешак – наслада за сетивата

Творци от 14 държави – от славянските Полша и Русия през съседна Турция, по-далечните Мароко, Иран и Палестина до далечните Индия, Япония и Китай като част от огромното многообразие и красота, които могат да сътворят човешките ръце и фантазия, присъстват с изделията си в тазгодишния, седми по ред, Международен фестивал на занаятите и изкуствата в Орешак.

Откриването му в петък вечерта бе в присъствието на техни превъзходителства, посланиците на Мароко, Палестина и Япония, както и на представители от останалите посолства на държавите участнички. Експозицията е изключително богата и заслужава да се види - утре е последната възможност, - тя е силно доказателство, че идеята за този фестивал е набрала висока скорост и ежегодно той е по-хубав от предходния.

На откриването всяка държава имаше възможност да представи най-характерното. Майстори демонстрираха своите умения. Особено впечатление направи рисуването върху вода, което демонстрира художничка от Турция. Гостите можеха да си купят от изложените над 800 предмета, да опитат от кулинарните изкушения, които предлагаха като почерпка някои държави ( особено богато в това отношение бе представянето на Мароко), да опитат хапки с различни изкушения, поднасяни от ученици в професионалната паралелка на СУ „Васил Левски” и приготвени от тях. За доброто настроение на гостите се погрижиха и виртуозите от дует „Фантазия” ( Амория Маркова и Мариета Куцарова). Дамите можеха да изпитат емоцията да се видят облечени в индийско сари или в руска национална носия.

Фестивалът бе открит от кмета Донка Михайлова, която заяви: „Нашата мечта е да развиваме културната индустрия в община Троян - да развиваме занаятите, да намираме нови пазари, да развиваме културния туризъм". Домакинът – управителят на Националното изложение Иван Чакъров, поднесе приветствие и подчерта, че мотото на проявата е „Обединени в многообразието”.

Българските занаяти също са достойно представени в този фестивал. Керамичката Росица Занкова от Орешак не само показва своето изкуство, но и на грънчарското й колело всеки желаещ можеше да се пробва в грънчарския занаят. Тук е и друга прочута майсторка – Надежда Христова от Троян.