Сряда, 08 Май 2019 17:39

"Говорещите къщи" бяха представени в Троян

"Говорещите къщи" бяха представени в Троян Снимки: Библиотека Наука Троян

В седмицата преди 11 май - професионалния празник на библиотекарите и църковния празник на светите братя Кирил и Методий, на 7 май вечерта, „говорещите къщи” бяха представени в зала „Форум” на НЧ „Наука – 1870 г.” – Троян.

По инициатива на читалищната библиотека и на авторите – Мариана Екимова-Мелнишка и Александър Геров, пред немногобройна, но отбрана и интересуваща се от темата публика се състоя представяне на книгите „Къщите говорят” и „Къщите още говорят”. Двата тома са събрали на страниците си физиономиите и историите на 660 къщи от 25 български града. Изданието е на Нов български университет. Текстовете са дело на Мариана Екимова-Мелнишка – преводач, журналист, преподавател в НБУ по специализиран английски и автор на поредица пътеписи. От няколко години г-жа Мелнишка се е насочила към местата на памет за създателите на следосвобожденска България. Многобройните цветни илюстрации са сътворени от Александър Геров – математик-информатик по професия и фотограф по призвание, който се занимава с това още от ученическа възраст. Любима тема за снимки му е природата, а в сградите открива пейзажа на града.

Обект на изследването са сгради, строени в българските градове след Освобождението 1878 година и първите десетилетия на 20-ти век. В тома „Къщите още говорят” има пространен материал за 12 троянски къщи и техните истории. Мариана Екимова-Мелнишка представи пред аудиторията своя труд, а мнозина присъстващи споделиха истории за още интересни троянски къщи. В своето представяне г-жа Мелнишка отдели специално място на нашия именит съгражданин Иван Хаджийски като сподели, че „както Иван Хаджийски е събирал материали и наблюдения за своите трудове в дъжд и кал, без никого да познава и никой него да познава, но винаги успявал да преодолее първоначалната недоверчивост и да намери това, което го интересува, за да се връща от тези обиколки ентусиазиран и обнадежден, така и авторите на двутомника – макар и с кола вместо велосипед, и с фотоапарат вместо тефтер – стигнаха до душите на къщите, стаили спомените за хората.”

Интересът към книгите беше голям и донесените за продажба книги почти не стигнаха за всички желаещи да си ги закупят. Вечерта беше емоционално озвучена с изпълненията на живо на Йосиф и Зорница Радионови – цигулка и пиано. И двете книги са на разположение на читателите в читалищната библиотека.

 

*Фейсбук страницата на "Библиотека Наука Троян"