На първи юни - Гумощник отбелязва 190 години килийно училище и 180 г. от построяването на църквата

180 години от построяването на храма "Свети Николай Летни" и 190 години от началото на килийното образование ще бъдат отбелязани днес - 1 юни в троянското село Гумощник. Празникът ще започне с тържествена света литургия, която ще отслужи Ловчанският владика Гавриил.

С 10947 лв. осигурени от Общината е  ремонтирано килийното училище, което е с боядисани стени, обновени подове и мебели, ремонтирани са настилките с каменни плочи и дограмата. Има поставени нови 10 табели, които насочват туристи към "Килийното училище" и църквата "Свети Николай Летни".

Табелите са подготвени със съдействието на Музея на занаятите и монтирани с техническа помощ от Общинското предприятие "Комунални услуги" и местни жители.

В празничната програмата ще вземат участие – танцова формация "Траяна" към НЧ "Наука 1870 г." Троян, Никол Илиева, както и Северняшки ансамбъл "Плевен".

Гумощник се състои се от четири махали и впечатлява с красивата си природа и богатото историческо минало. Селото е известно с паметника на загиналите местни хора на кораба "Титаник". Той се намира в двора на храма. Самият храм "Св. Николай Летни" е известен с фината си дърворезба и иконопис. Той е построен по време на турското робство - 1839 година.

Споделяне