Целунати от Бога - вечер, посветена на троянската оперета

Целунати от Бога - вечер, посветена на троянската оперета Снимки: НЧ "Наука-1870 г."

Водеща на тържествената вечер беше Маргарита Мондешка. В началото тя припомни историята на оперетната дейност в Троян. Началото е представлението „Двете пролетни царици“ през 1921 г. От 50-те до 70-те оперетните постановки достигат професионално ниво. Всяко представление е било празник за града. Водещите актьори са Мара Костова, Весела Попова, Иван Чернокожев, Кирил Русанов, Мария Тончева, Минко Йончев, Христо Зъзрев, Стефан Копрински, Веселин Станчев, Павел Паймаков. Много успешни са участията на Митко Събчев, Койно Цонковски, Елена Дудевска, Никола Сапунджиев, Минчо Марковски, Тодор Василевски. Незабравими роли са направили Людмил Кунов, Весела Симеонова, Донка Босева, Ружа Борисова, Лина Мажгурова, Дочо Дренски, Маргарита Попова, Диана Кюркчиева, Виолета Раева. Гости на вечерта са Донка Босева-сестра на Минко Босев, Диана Кюркчийска, Мариана Радионова, Виолета Раева, Павел Паймаков и Димитър Карачоров. 

Над всички се откроява с таланта си Минко Босев, затова е поканен в трупата на Музикалния театър в София. 

Бяха споменати имената на безкористните и всеотдайни режисьори Петър Геров и Петко Съйчевски, които създават великолепни спектакли. Те се дирижират от Иван Цанков, Константин Михайлов, Владимир Парушев и Людмил Кунов-хора с изключително значение за развитието на музикалния живот в града. Заради всички тях и заради Лиляна Кисьова, чийто рожден ден е на 3.06., Инициативен комитет с председател инж. Пенчо Адърски е предложил организирането на музикални дни в родния град на Минко Босев и Лиляна Кисьова, защото са започнали своя професионален път от троянската сцена.  

Първата изява на музикалните дни е посветена на Минко Босев. Спомените за великолепния певец оживяха чрез прожекцията на филма за него, в който неговата дъщеря и колеги разказаха за човека, приятеля, артиста... свои спомени. 

Концертът откри Дамският камерен хор към читалището с изпълнения на Дует на Марица и Жупан от оперетата „Графиня Марица“. В ролите бяха Дияна Янкова и Емил Давидов. След това хорът изпълни Хор на евреите от операта „Набуко“ и Наздравица от операта „Травиата“. 

Следващите изпълнения бяха на бас баритона от Ловеч Стоян Груев. Той изпя Арията на Фигаро от операта „Сватбата на Фигаро“ и Забранената музика от Станислао Гасталдон. На пианото акомпанираше Валерий Хомяков. 

Специални гости на вечерта бяха Катерина Тупарова и Александър Мутафчийски от Музикалния театър „Стефан Македонски“. Те изпълниха обичани арии от „Царицата на чардаша“ и „Българи от старо време“, с които създадоха настроение на публиката. 

Накрая думата взе Пенчо Адърски, който изрази надежда, че музикалните събития ще продължават във времето. 

Цветя бяха поднесени от името на д-р Валентина Александрова и на кмета Донка Михайлова.

Споделяне