Художникът Николай Стайковски представи изложбата си

Мариела Шошкова представя Николай Стайковски Мариела Шошкова представя Николай Стайковски Снимка: HemusNews - Новини за Троян и региона

Жизненият и творчески път на твореца беше подробно представен в предишен материал, а на 18.07. и от Мариела Шошкова в галерия "Серякова къща".

За него обаче беше важно да влезе в личен контакт с публиката, тъй като е гостувал и друг път в Троян и го чувства като роден край - има вила в с. Шипково. Изрази удовлетворението си, че е заедно с присъстващите и правят съвместно събитието.

В галерията е малка част от създаденото. Много от картините са обърнати към историята, но това не е бягство. За да си отговорим къде отиваме, трябва да знаем началото на пътя - че сме най-старият народ и държава и имаме писменост от преди 8000 години. Прадедите ни са имали висока култура - служели са си с рунически символи. Такива са изобразени на част от показаните картини. Идея за тях дава на Н. Стайковски неговата съпруга София през 2013 г. Той мисли, че това ще е нещо временно, но заваляват поръчки за рождени и именни дни, за близки хора с личните им имена. Пожеланията на тези картини често се сбъдват. Николай е щастлив, че може да помогне. Друг цикъл в изложбата са картините, свързани с нашия край - както го нарече Стайковски - на Троянския манастир, на Св. Богородица Троеручица, на старите троянски къщи. В този цикъл са изображенията на националната светиня - Рилския манастир, на най-стария манастир на Света гора - Атон - Св. Атанасий, на Йоан Кукузел. Нарисувана е приказка за пиратите и морските чудовища, а най-отгоре са Божията майка и Исус Христос. На стените в галерията греят и чудесни натюрморти. Друг раздел е свързан с тракийската митология.

Художникът благодари на съпругата и на сина си Петър за вдъхновението, идеите, помощта и търпението. Благодари и на М. Шошкова, Музея на занаятите и Община Троян. Изрази радостта и гордостта си, че в града има такъв смислен духовен живот и култура.

Н. Стайковски  пожела разговорите да продължат без микрофон.

Споделяне