Тържествено отбелязване 143 години от гибелта на Никола Войновски

Събитието се провежда повече от 12 години. Започва с пеши поход от проход Богоя до лобното място на Н. Войновски. Продължителността на прехода е 2.30 часа. Почти всяка година водач е Тотьо Ангелов - подп./з./, председател на СОСЗР-Троян и планински спасител. Той изясни целите и времетраенето на похода, който вероятно следва стъпките на укрилите се в Троянския балкан Ботеви четници. Участваха 50 туристи.

След пристигане на лобното място се проведе ритуал за отдаване почит на военния ръководител на Ботевата чета и на падналите за освобождението на България от турско робство. Слово за историческото дело на Никола Войновски произнесе Тотьо Ангелов. Смята се, че Войновски е убит на 15.06.1876 г. в района на с. Шипково. Главата му е отрязана, набучена на кол и занесена в Троян. Имаше възпоменателни салюти в памет на героите от почетен караул на НД Традиция, регионален клон 34-ти пехотен Троянски полк, едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя от Община Троян и СОСЗР-Троян - венец, цветя от председателя на СОСЗР ген./з/ Златан Стойков, последен нач.-щаб на Българската армия, от зам.-областния управител Илиян Тодоров. Букети от свежи планиски цветя поднесоха участниците в похода. Те продължиха пеша до хижа Хайдушка песен за един час.

Тържеството продължи със събор пред хижа Хайдушка песен. Т. Ангелов приветства участниците и съобщи официалните лица. Освен споменатите, гости бяха: полк./з./ Павел Станев - главен секретар на СОСЗР, Ангел Ангелов - зам.-кмет на Община Троян, Тодор Комитов от Община Троян, полк./з./ Божидар Борисов - кмет на община Две могили, подп. Минко Калински - зам.-нач. на под. 244430, подп./з./ Мариан Петракиев - областен съвет на СОСЗР-Ловеч, подп./з./ Тодор Радевски - Общински съвет на СОСЗР, Венелин Ангелов - комитет Васил Левски-Троян, отец Калин, полк./з./ Николай Владимиров - бивш началник на ВГС на БА, полк./з./ Вълчо Вълчев - бивш н-к на ВГС на БА, полк./з./ Лъчезар Марковски - бивш н-к на Военно-географския център на БА, капитан/з./ Дачо Дачев - кмет на с. Чифлик, майор Дочо Николов - НД Традиция. Тотевски пожела приятно прекарване под буковите сенки на Троянския балкан и прикани хората на параклиса Св. Георги, където отец Калин отслужи панахида в памет на загиналите Ботеви четници Тодор Каблешков, Найден Попстоянов, Георги Търнев и Стефан Почеков. Последните двама са убити край Рогачева река, обезлавени и главите им са занесени като трофеи в Троян. Намерени са през 1944 г. и погребани там. Тодор Каблешков и Найден Попстоянов са заловени на 18.06.1876 г. Даскал Попстоянов е ранен в ръката, откаран във В. Търново, където умира от раните си. Тодор Каблешков е затворен в Габрово. Успява да вземе револвера на едно заптие и се застрелва в главата. На височината над х. Хайдушка песен се извисява паметник на героите. Отец Калин извърши водосвет и освещаване на курбана. През цялото време звучаха патриотични песни.

Споделяне