Петък, 02 Август 2019 18:31

Дамският камерен хор при НЧ ,,Наука-1870 г.“ се върна от фестивал в Италия

Стана традиция хорът да участва почти всяко лято на фолклорни фестивали в различни европейски държави. Тази година хористите избраха да покажат красотата на българската народна песен на Международния фолклорен фестивал в Монтекатини Терме - Тоскана. Това е втори фестивал за 2019 г., който се проведе от 26 до 29 юли във високопланинското селище Мареска.

Хористите пяха на 28.07. Тази вечер участваха 13 състава, три от които от България - танцови състави от Видин и София. Танцуваха и състави от Словакия, Словения, Унгария, Испания, Турция, два състава от Хърватска и три от Гърция. В програмата за 28.07. единственият хор беше троянският. Той изпълни три народни песни. Изпълненията бяха приети с бурни ръкопляскания, особено за песента "Ерген деда". Публиката беше настроена благосклонно и аплодираше всички участници, но аплодисментите дълго не стихваха за младите танцьори от ансамбъл "Росна китка" - София, които дадоха прекрасен завършек на вечерта.

Фестивалът няма конкурсен характер. Всички състави получиха плакет за участие и подарък, връчени на техните ръководители.

Споделяне