Вторник, 20 Август 2019 15:37

Изложба живопис на Светлин Русев и ученици в галерия "Серякова къща"

Светлин Русев Светлин Русев Снимка: www.domnakinoto.com

На 5-ти септември от 18:00 часа в галерия „Серякова къща” в Троян се открива изложба живопис „Ценности” на акад. Светлин Русев и ученици. Колекцията включва 33 специално подбрани творби на именития майстор, както и на няколко негови ученици, вече утвърдени автори – Милко Божков, Стилиян Атанасов, Иван Велчев-Йово, Валентин Колев, проф. Атанас Атанасов.

Изложбата се реализира по идея на кмета на Троян.

Троянци и гостите на града ще могат да я видят в периода 05.09 - 05.10.2019 г. 


Кой е Светлин Русев?

Роден е на 14 юни 1933 г. в с. Върбица, Плевенско. Завършва живопис в ВИИИ „Н. Павлович“ през 1959 г. при проф. Дечко Узунов.

Председател е на Съюза на българските художници (СБХ) от 1973 г. до 1985 г., после директор на Националната художествена галерия. Действащ член е на БАН от 2003 г. Член на БКП от 1971 г.

Носител на множество наши и чужди награди. Един от най-известните и ценени български художници от втората половина на 20-ти век, сред водещите фигури в българската култура в последните няколко десетилетия. Негови творби са изложени в Националната художествена галерия в София и в много художествени галерии и частни колекции в България и по света. Известен е и с изключително богатата си колекция на стари български автори, за която се разгоряха спорове след смъртта му.

Светлин Русев умира в дома си на 26 май 2018 г. вследствие на инфаркт.

 

Всички картини в изложбата „Ценности“ в троянската галерия са собственост на колекционера Васил Антонов, близък приятел на художника, с когото го свързва и съвместна работа по организиране на пленери и изложби. Депутат от Плевенския избирателен район, зам.-председател на парламентарната Комисия по вероизповеданията и правата на човека, бизнесмен, председател на Българската федерация по шахмат и голям ценител на изобразителното изкуство, щедър спонсор на културата и спорта и редовен посетител на галерия „Серякова къща“ в Троян.

 

*Използвана е информация на Галерия "Серякова къща" Троян и Уикипедия