Вторник, 10 Септември 2019 16:30

"Жената в картини" – юбилейна изложба на художничката Елена Понева

На 11-ти септември, от 18.00 часа в залите на Етаж I на галерия „Серякова къща” се открива „Жената в картини” – юбилейна изложба на художничката Елена Понева.

Елена Понева е родена на 6-ти юли 1949 г. в гр. Чирпан.

Завършва художествено училище и ВИИИ "Николай Павлович", специалност керамика гр. София. Първата ѝ месторабота е в художествено училище по приложни изкуства град Троян. Наред с педагогическата дейност започват редица участия в ОХИ на ателието на младия художник по керамика в София и ОХИ по скулптура в градовете Кюстендил и В. Търново.

Членството в ателието на младия художник в София насочва творческите ѝ усилия в руслото на специалност Керамика. Следват редовни участия в Спиридоновите изложби и ОХИ изложби по приложни изкуства в София и Ямбол. Завоювани призови места и грамоти от ОХИ по приложни изкуства от Ямбол и София за цялостно представяне в разделите керамика и дизайн.

Поредица са участията ѝ в международни изложби по приложни изкуства във Фаенца - Италия, Валорис - Франция, Валенсия – Испания и Вашингтон - САЩ.

В резултат на активен творчески път в СБХ за Елена Понева следват награда "Отличник на Комитета за култура", регулярни участия в ОХИ на територията на градовете Троян и Ловеч. В горните градове колективни участия в изложби с кожени облекла.

Вторият период от творческата дейност на художничката се пренася в родният Чирпан  в СОУ "П. К. Яворов" като редовен преподавател по изобразително изкуство, сформира се и успешно дипломира художествена паралелка след 7 клас. Упорита работа по подготовка и участия в  изложби, пленери и конкурси в Чирпан, Стара Загора, София-СБХ на Шипка 6, Бургас - преглед на Художествени паралелки, Международни пленери в Пловдив и Битоля Македония. При всички участия художествената паралелка печели първи и втори награди по живопис и  за цялостно представяне.

През 2007 година е подредена изложба на нейните ученици в Парламента.

Елена Понева има и три самостоятелни изложби по керамика и живопис и десетки участия в ОХИ на художници от Чирпан и региона.

Носител е на Наградите: "Константин Величков" за най-добър учител на годината в област Стара Загора и голямата награда "Неофит Рилски" на МОН, връчена лично от президента.

Художничката пише за поредната си изложба в Троян: "Троян е "рожденият" ми град като творец и учител. Благодарна съм му, както и на всички близки познати колеги, които са ме подкрепяли и насърчавали по пътя на изкуството. В Троян се научих на акуратност, съвършенство на ваяне на керамичния модул, които се постигат с къртовски труд и тежко физическо натоварване. В Троян открих монументалната керамика като мое призвание. С колегата Енчо Ганковски бяхме чудесен тандем по проектиране, изработка и монтаж на монументални пана в региона и страната. Самостоятелно проектирани и изработени две, отлично запазени до сега монументални пана във Враца и Велинград."

 

*Прессъобщение на галерия "Серякова къща"