Нов авторски спектакъл от Теодор Лука и Моника Генкова

Седмица след премиерата на "Вечеря с Андре" младите артисти представиха пиесата "Затъмнение". Те наричат спектакъла "красив, елегантен и същевременно странен и чудат".

Наистина въздействието е силно, защото подобно представление за първи път се играе в салона на читалището. Артистите показаха и поетичен талант с размислите си за вечните противопоставяния на мрак и светлина, шум и тишина, омраза и любов. Образите на Луната и Слънцето като едно от проявленията на мрака и светлината са централни. Прозренията на авторите говорят за единството между тях, за невъзможността да разберем доброто без да сме преживели злото...

Замисълът вероятно е провокиран от стихотворението на Димчо Дебелянов "Черна песен" или то е илюстрация на техните възприятия за променливостта на нещата от живота, затова то прозвуча в спектакъла. В него и визуално са противопоставени черното чрез роклята на Моника и бялото – с костюма на Теодор. Такава е ролята на сценичното осветление, което отсъства в началото и се сменя периодично с приглушено осветление. Спорът между двамата герои е ожесточен и е онагледен стехните пластични изпълнения в съзвучие с избрана от тях музика.

Малко хора гледаха премиерата, което подсказва, че тя е именно за разбираща публика, а не за препълнен салон за някоя комедия, която предлага мимолетно забавление и не оставя нищо в душата.

Предстои поредно представление на другия спектакъл на Т. Лука на голяма сцена "Където улиците нямат имена" на 24.09. Изборът на тази пиеса с болезнени за нашето общество проблеми и талантливата игра на актьорите дълбоко докосват и оставят трайни следи в човешката памет. Не пропускайте тази възможност, както и следващо представяне на "Затъмнение", което ще просветли душата ви.

Споделяне