Събота, 05 Октомври 2019 18:45

Легендите за Крали Марко в Троянско може да се обяснят с Балювия род

Авторът Марин Троянов Авторът Марин Троянов

Възможно е и легендите по Балкана, свързани с Крали Марко, да се коренят в родствената връзка на рода Балювци с Вълкашините. Това свое предположение сподели известният фотограф Васил Балевски при представянето в Троян на книгата на Марин Троянов за видния род. Авторът е успял да го проследи 150-200 години назад от Освобождението.

В препълнената зала на Информационно-културния център в Троян за третата премиера на книгата след Плевен и Ловеч имаше доста представители на рода, сред които художникът Цвятко Дочев. Първо говори д-р Ангелина Иванова, собственик на издателска къща „Аля”, препоръчвайки горещо четивото като интересно и написано на много хубав език. Авторът, който от 1948 г. живее в емиграция, е от Дълбок дол по бащина линия, а по майчина – от Балевския род. Прадядо му Пенчо Балевски е бил кмет. Той сподели, че се е задълбочил в живота на българите под робство, че в книгата има не само история, но и описание на бита с редица подробности. В Троян началото е поставено от преселник от Македония, който се заселил на Камен мост.

Наследниците казаха, че се гордеят с един от предците – дядо Власи, който е бил в Учредителното събрание в Търново след Освобождението и е участник в църковните борби. Големият учен акад. Ангел Балевски също е от този голям род.