Неделя, 06 Октомври 2019 18:19

„Огънят на Имането“ от Орешак взриви Еленския Балкан

„Огънят на Имането“ – пиесата написана и режисирана от Васил Василев, разказваща за страшния Вълчан Войвода, се игра под зоркия поглед на самия Войвода на 27 септември 2019г. Фондация „Звезди под звездите“ специално организира нетрадиционния спектакъл за Театралната трупа на Орешак. В „Мемориален комплекс Вълчан Войвода – с. Раювци“, където е и единствения паметник на войводата, на открито, под самите звезди, спектакълът беше своего рода панихида за душите на Вълчан Войвода и загиналите за свободата на България.

Трябва да отбележим, че идеята за „Театър под звездите“ е на Васил Василев и от няколко години подред, той организира на трупата и публиката такова невероятно преживяване.

Гостите в с. Раювци останаха възхитени от пищния спектакъл и невероятната организация. Публиката беше разположена върху бали сено подредени амфитеатрално, покрай три огромни хайдушки огъня на самата поляна. И там от архаиката на времето изведнъж оживяха сенките на стари времена. Като с машина на времето публиката се пренесе в едно малко балканско село, във време, когато народът, поотърсил се от турското робство и преживял Голямата война (Първата Световна), започва да забравя чест и дълг към рода си и към България. Заслепени от алчност, героите всячески се опитват да се докопат до несметните богатства на Вълчан Войвода, като забравят, че златото, събирано по време на хайдутлук е кърваво и наречено единствено и само за възраждането на България. Сиреч да се наеме още войска за освобождението на родината и да се образоват людете, за да може сетне да се поведе разумно България към нейното благоденствие и независимост. От пепелта на времето идва в разказа и самия Вълчан Войвода. Заедно със своите съратници Поп Мартин и Алтън Стоян, макар и вече предали Богу дух, те все още бродят по земята българска и пазят голямото си съкровище, за да не попадне то в измекярските ръце на ония, които ги води единствено лакомията и ги е еня само за собствените им търбуси.

И публиката, поела на това пътешествие, с отворени сърца поемаше всяка дума от тази история, а на финала аплодисментите отекваха дълго, понесени от ехото на Еленския балкан.

Атмосферата, която създадоха театралите на това магично място в с. Раювци, толкова автентично-истинска, завинаги ще остане в душите и сърцата на хората. От една страна видяхме нравите и порядките на отколешните хора, и от друга – жаждата на Войводите за борба срещу поробителите и невежеството.

Това, че публиката дълго време след края на спектакъла, макар и в доста хладната вечер, не бързаше да си отива, а развълнувани се разхождаха около артистите – едни притихнали, смълчани, а други живо обсъждаха току-що видяното, ни дава още един повод да благодарим на Васил Василев и на Театралната трупа на Орешак за превъзходно свършената работа.

Пожелаваме им здраве и много успехи в борбата им срещу халтурата, чуждопоклонниците и в стремежа им да запазят чиста и неопетнена България на българите!

 

Донка Василева
(секретар)

 


Нека помним и сведем глави пред делото велико на Вълчан Войвода! – кръвожаден Вълк – радетел за свободна, независима България!

И не бойте се, че вероотстъпници, вероломци, мекерета от историята щат да го затрият!

Небето знае и Земята помни! Земята, дето ние газим днес! Небето, дето днес ни съзерцава и в което нашите молитви се издигат! Небето и Земята на Вълчан Войвода! Небето и Земята на България!

 

Медия

"Огънят на имането" - [FULL HD]