Понеделник, 07 Октомври 2019 18:44

Драматичният състав при Центъра за подкрепа за личностното развитие - продължител на театралното дело в Троян

Подаръци от директора на ЦПЛР - Троян Подаръци от директора на ЦПЛР - Троян

Школата за театрално майсторство отпразнува 10-тия си рожден ден с представлението на спектакъла "Големите пари" по Алън Ейкбърн. Нейният ръководител Стоян Георгиев съобщи и за 50-годишния си юбилей като актьор и театрален педагог. Преди започване на пиесата разказа как се е родила идеята за ученическия театър.

Директорът на тогавашния център за педагогическа дейност Ценка Петрова и педагогът Диана Лалева го канят да основе трупата. Работи с ученици от НУПИ "Проф. Венко Колев", СУ "Климент Охридски" и СУ "Васил Левски". Прави прослушване с комедийни, трагични, съвременни монолози, за да подбере участници. През изминалите 10 години Ст. Георгиев създава 11 представления и подготвя 125 деца. Поставя предимно българска класика, защото има добра, силна драматургия и участниците по-лесно могат да постигнат добър резултат. На сцената през 2010 – 2011 г. представят "Двубой" на Иван Вазов, "Милионерът" на Йордан Йовков през 2012 – 2013, "Службогонци" отново на Вазов през 2013 – 2014 г., "Женско царство" на Ст. Л. Костов през 2014 – 2015 г. През останалите години се играят и произведения на руската, сръбската класика, приказки, съвременни комедии. В тях се раждат таланти, 17 от които, включително ученици от Немската гимназия в Ловеч продължават неговия път. Там играе троянецът Мариян Маринов, който става актьор и режисьор в БТВ. Открива таланта на Теодор Лука, Моника Генкова и Йова Петкова, които завършват в Англия и създават театрална школа "Нюанси" в Троян. Възпитаници на Стоян Георгиев са още Мила Боянова, която играе в Добрич, Кристиян Павлов следва в Пловдив, Нелис Кандерова учи куклено актьорско майсторство. Голяма надежда е Недиляна Христова в класа на проф. Стефан Данаилов. В последната постановка също се изявяват талантливи ученици. С представленията гостуват в Ловеч, Орешак, Черни Осъм, където играят срещу заплащане.         

Стоян Георгиев е обичан педагог, защото гори в работата си. Той със силно вълнение говори за трудностите на театралния педагог, но и за удовлетворението, което изпитват с учениците, когато намерят емоционалния път към зрителите - сцена и салон станат едно. Актьорите са удовлетворени от участието в театралната трупа, защото има тръпка и се запознават с много нови хора. Тяхната игра е спонтанна и доставя радост на млади и мислещи хора. Затова получиха аплодисменти и награди от директора на ЦПЛР Милена Кабакчиева.

През новия сезон Ст. Георгиев ще подготви пиесата "Многострадална Геновева", която за пръв път е играна на троянска сцена в миналото, и ще я посвети на 150 години от създаване на читалището.

Галерия със снимки