Сряда, 09 Октомври 2019 12:00

Талантлива художничка в престижна международна изложба

Велина Иванова Велина Иванова

Младата художничка Велина Иванова участва в международна изложба в Берлин, посветена на защитата на застрашените животни – „Планетен фестивал на изкуството на природата 2019”.

Картините на Велина Иванова „Раздиращият вик на бялата мечка”, „Съюзът на пингвините от Магаянес”, „Преклонението на носорога”, „Отчаянието на белия тигър”. Животните в тяхната естествена среда са нарисувани с метален пръстен с баркод, който представя опасността от изчезването им и контролът на хората. „Тези картини претендират да пробудят съзнанието на човечеството за опит да се запази флората и фауната на нашата планета”, обяснява талантливата българка.

Тя живее в Тенерифе на Канарските острови от 9 години, преди това 11 години е била в Мадрид. Нейни работи (портрети и пейзажи с маслени бои, графит, акварел, туш и перо) са представяни в престижни испански галерии и са печелили награди. Едно признание за художничката е и фактът, че бе избрана да направи портрети на крал Хуан Карлос I.

Състоял се през септември, „Планетен фестивал на изкуството на природата 2019“, съвпадна с Art Week Berlin. Той бе открит в Берлинската художествена галерия KÜHLHAUS на 11 септември, куриран от Мариана Кафер и Берлинската организация NuArt, и бе в присъствието на германския министър на развитието Герд Мюлер и със сътрудничеството на председателя на Международната фондация NABU за опазване на природата Олаф Цхимпке.

Успехите на Велина носят радост и са повод за гордост не само на родния ѝ Велико Търново, но и за Троян, тъй като тя е завършила през 1997 г. Средното художествено училище по приложни изкуства, сега НУПИ. Сред преподавателите ѝ е големият художник Владимир Киров, чрез когото научихме хубавата вест.

Галерия със снимки