Традиция, пречупена през модерен поглед и магията на танца представят българския дух в Шарджа (ОАЕ)

Фолклорен танцов ансамбъл "Магия", гр. Ловеч представа България в Обединените арабски емирства Фолклорен танцов ансамбъл "Магия", гр. Ловеч представа България в Обединените арабски емирства Снимки: Община Троян

Фолклорен танцов ансамбъл "Магия", гр. Ловеч пренася в България посетителите на "Седмица на културното наследство" в Шарджа, третия по големина град в Обединените арабски емирства.

12-те танцьори и музиканти са част от делегацията, която водена от Националното изложение в Орешак и нейния управител Иван Чакъров, гостува в Обединените арбски емирства. Звуците на гайдата, в изпълнение на Филип Иванов и на кавал, в изпълнение на 9-годишния музикант и танцьор Преслав Стефанов, огласят сцената пред изложението на Националния институт по културно наследство в Шарджа. Танцьорите представят пред местната публика - северняшки, шопски, тракийски танц, както и хореографии с модерен прочит. Ансамбълът предизвиква интерес при всяка поява на сцената, както с хореографиите, така и с богатите народни носии.

Заедно с групата е и 25-годишната троянка Вергиния Борисова. “Хубава си моя горо”, “Катерино моме”, “Лудо младо”, “Ах, къде е моето либе” са част от песните, които носителката на две награди на Фестивала “Пирин фолк” изпълнява на сцената.

Във втория ден, Иван Чакъров представи на председателя на Института по културно наследство концепцията на българската делегация, която в пет различни зони докосва сетивата на хората - с танц, музика, занаяти, демострации, традиционна кухня.

 

*По информация на Община Троян

Споделяне