Троянци се насладиха на изкуство от Палестина

Държавният танцов ансамбъл от Палестина "Ал Каумийя" Държавният танцов ансамбъл от Палестина "Ал Каумийя" Снимки: Фейсбук страница на Донка Михайлова

Съботната вечер в Троян бе наситена с емоции. Не само защото тук имаше повече от друг път млади хора – за студентския празник, а и защото в читалището се състоя концерт на фолклорен състав от Палестина. Изпълнителите не бяха много – един певец и няколко танцьори, както и двама музиканти, но удоволствието от срещата с тяхната младост, изкуство и лъчезарна всеотдайност бе истинско за всички, които бяха разбрали за концерта и бяха дошли.

Финалът бе забележителен – танцьорите повикаха зрителите на сцената, за да играят заедно един от техните танци – много близък до нашенско хоро. Мнозина се отзоваха, като на сцената в ролята на танцьори бяха също така  кметът Донка Михайлова и посланикът на Палестина д-р Ахмед ал Мадбух. Преди концерта Михайлова приветства гостите и благодари на посланика, че 7 години двамата работят за опознаването на културата между нашите народи и че като доайен на посланиците в България работи за съвместното сътрудничество. Посланикът поздрави Михайлова с третия мандат, напомни, че са народ, който живее под окупация и се бори за своята независимост, а после призова присъстващите да се вгледат в танците на ансамбъла, както и във везбата на облеклата им – за да открият колко близки са нашите народи. Културата и изкуството са път за сближаване на народите, заяви посланикът на Палестина. Той каза още, че се надява да се сключи договор за побратимяване между Троян с тяхна община. Освен това е готов да посредничи при гостуване на троянски фолклорен състав в неговата родина. Донка Михайлова получи подарък от високия гост – пано от самороден палестински седеф с изображение на сцена от Рождество.

Споделяне