Две изложби за празника на занаятчиите

В галерия "Серякова къща" беше открита традиционната изложба на троянските майстори В галерия "Серякова къща" беше открита традиционната изложба на троянските майстори Снимка: HemusNews

На 12.12. - деня на Св. Спиридон – покровител на занаятчиите – най-напред бе открита изложбата "Богатството на троянската керамика" в Музея на занаятите – Троян. Директорът на музея Елеонора Авджиева направи равносметка на изминалата година, "пълна с работа на терен, срещи с майстори, публикации за развитие на грънчарството, подготовка и осъществяване на настоящата изложба. Музеят започна своята дългосрочна програма за документиране на съвременни майстори с цел да съхрани техните умения и знания за занаятите и проследи как се развиват те". Г-жа Авджиева благодари на присъстващите майстори за отделеното време, за да говорят и показват своя майсторлък на музейните специалисти и специално на Николай Йовков, помогнал с добри съвети, лични контакти и авторитет. Представи работата на колегите си Нина Димитрова – уредник керамика в музея, която заедно с фотографа Цветан Тончев и Георги Конов са провели изследване на терен и интервюта с петима майстори, след което са създали визуални материали, които се наблюдаваха на екран по време на откриването – снимки от работните моменти в работилниците на майсторите. Те целогодишно ще бъдат представяни пред посетителите. Екип на музея е документирал и творческия процес по време на втория Арт пленер "Духовни проявления във времето и пространството". Резултат от тази работа е филмът на Цв. Тончев и Н. Димитрова. Директорът на музея говори и за работата в музейните фондове – преинвентиран е наполовина фонд "Керамика" - 3266 заснети, подробно описани и идентифицирани експонати. Пише се новата инвентарна книга, правят се научни паспорти във всички фондове. Оптимизира се начинът на съхранение във фондовете дървообработване, тъкани, събирали са се и обработвали дарения за всички фондове. Устроило се е ново помещение за архив на музея. За всичко това Музеят на занаятите е получил много висока оценка – голямата награда на Сдружение "Български музеи" - Музей на 2018 г. в Пловдив. Финансова подкрепа от Министерството на културата са получили за музейната инициатива нова мобилна изложба "Богатството на троянската керамика". Tя е получила покана за гостуване в Историческия музей "Искра" - Казанлък. На екрана посетителите наблюдаваха и снимки от посещението на нашите музейни работници в Музея на бусинската керамика. Домакините са им подарили икона на Свети Спиридон от с. Бусинци.

Приветствие за празника произнесе кметът Донка Михайлова. Тя пожела на майсторите да бъдат емблемата на Троян. Връчи поздравителен адрес на Надежда Христова като израз на уважение и пожелание за много творчески успехи.

Нина Димитрова, автор на втората мобилна изложба, я представи. Изложбата се състои от 20 табла – тип рол банери, съдържащи изчерпателна информация за стилистиката и технологията на троянската керамика, за големите майстори грънчари, за мястото на глинените съдове в старата троянска къща... Част от информацията повтаря тази от музейните зали. Идеята на мобилната изложба е да се пренесе тази част от музея на мястото, където тя гостува. Изложбата е начин да се покаже малка част от най-ценнните образци на троянската керамика, които са 6000. Избраните представят разнообразието на троянската керамика от края на 19-ти век до 70-те години на 20-ти век. Представени са майсторите Лальо Бошняков, Радой Казълски, Михаил Михайлов, Марин Белевски, Найден Червенков, Станчо Стоянов, Кольо Ковачев, Минко Ангелов, Найден Чернокожев, Иван Пенчев, Генчо Генчев, Иван Мацин, Минко Нанковски, Христо Банчев, Калчо Калчев, Стоян Йовков, Ибо Мехмедов, Петър Цанков, Драгомир Милдов и кооперация "Спас Балевски".

След разглеждане на изложбата беше прожектиран филмът на Н. Димитрова и Цв. Тончев.

След прожекцията на филма Ел. Авджиева обобщи, че взаимните усилия на музея и общината дават резултати.

В галерия "Серякова къща" беше открита традиционната изложба на троянските майстори. Тя е съвкупност от произведенията им от Задругата и от Камарата на занаятчиите. Съдържа и завършените изделия от летния пленер "Духовни проявления във времето и пространството". Изложбата е кулминация на всички тържества през празничния ден.

Беше открита с изпълнение на гайдаря Райко Терзийски. Мариела Шошкова съобщи две важни неща – в Бусинци няма нито един жив керамик за разлика от многото в нашия край представители на нематериалното културно наследство. Втората радостна новина е от троянката Рада Ганкова, изпратила от Брюксел снимка с корицата на учебник по български език за чужденци. В него има снимка на Ралица Йовкова и текст за троянската керамика. Могат да се видят на страницата на галерията във Фейсбук.

Надежда Христова, която организира майсторите, пленера с помощта на общината и музея, съобщи, че повече творци са се включили в изложбата. Има идея за магазин на майсторите.

Празникът на Св. Спиридон беше изпълнен с настроение и показа на троянци, че традициите са живи и има кой да ги продължи и съхрани.

Споделяне