Галерия "Серякова къща" открива първата изложба за годината

Александър Пройнов – АПЕР Александър Пройнов – АПЕР Снимки: Галерия "Серякова къща"

На 16-ти януари 2020 г. в 17.30 ч. се открива първата за годината изложба в галерия „Серякова къща”.

Заглавието ѝ „Je suis” (Аз съм) подсказва, че нейният автор Александър Пройнов – Апер е утвърден български художник, който чрез творбите си ще ни разкаже житейски скулпторни истории.

Александър Пройнов – АПЕР е роден на 6 септември 1958 г. в София. Работи в сферата на монументалното изкуство. За времето от 1982 до днес като творец е реализирал десетки самостоятелни изложби в Европа, близо 800 атракции и представяния у нас, изработил е над 2000 малки пластики. Носител е на редица награди включително и на сребърен медал за принос към съврeменното изкуство. Създател е на европейския символ "Зевс и Европа" за национални и регионални медии /телевизии/ под егидата на френското правителство и ЕС. Създател е на наградите на десетки национални структури в сферата на икономиката, политиката и културата: “Златната ракла”, на наградата „Слава”, връчвана на най-успешна фирма от Германо-Българската индустриално-търговска камара, на Комисията за защита на конкуренцията, Будител на годината на БНР - статуетката „АЗБУКИ”, на наградата Топ-20 за българска музика на БНТ и БНР, на статуетката „Бялата птица” връчвана от БТА за дарителство, на НАП, МВР, МНО, на други литературни и поетични конкурси. Дарител на много обществено политически организации, училища, читалища, сиропиталища и на индивидуални носители на национална гордост и българщина. Самоопределя се като асоциативно символистичен–философски скулптор, носител на новия Ренесанс. Негови статуетки са притежание на Ватикана – подарени на папа Йоан Павел Втори и Папа Бенедикт, на много световни музеи и частни колекции.

Защо поредната му творческа изява е точно в Троян?

Творецът е лаконичен: „За мен Троян е възрожденски град, с традиции и отношение към автентичната българска култура. Троян е пример за възраждане и носител на изконните български ценности.

Сантиментът ми към Троян е породен и от трайното присъствие на моят приятел и съидейник Величкия епископ Сионий, игумен на Троянския манастир, който съм поканил да открие изложбата. Защото в Троян има обособена културна среда, в която поколенията си подават ръка за възраждане на една нова и по духовна България.”

Изложбата ще продължи да 15 февруари 2020 г.

 

*Пресинформация на галерия "Серякова къща"

Споделяне