Събота, 18 Януари 2020 16:17

Житейски скулптурни истории на Александър Пройнов – Апер в троянската галерия

Александър Пройнов – АПЕР, Георги Лозанов, галеристката Мариела Шошкова и йеромонах Стефан Александър Пройнов – АПЕР, Георги Лозанов, галеристката Мариела Шошкова и йеромонах Стефан Снимки: HemusNews

Известният български скулптор Александър Пройнов – АПЕР гостува на троянската галерия „Серякова къща“. Официалното откриване на 16 януари, бе със  засилено журналистическо присъствие - генералният директор на БТА Максим Минчев, бившият шеф на СЕМ - Георги Лозанов.

Самостоятелната изложба на Пройнов е под наслов "Житейски скулптурни истории", поясни галеристката Мариела Шошкова и припомни богата творческа кариера - има над 800 изложби и представяния в България, както и 16 индивидуални изложби в Европа и Азия. Носител е на редица награди, включително и на сребърен медал за принос към съврeменното изкуство. Създател е на наградите на десетки национални структури в сферата на икономиката, политиката и културата: "Златната ракла", наградата "Слава", връчвана на най-успешна фирма от Германо-Българската индустриално-търговска камара, на Комисията за защита на конкуренцията, на статуетката "Бялата птица", връчвана от БТА за дарителство, на НАП, МВР, МНО, литературни и поетични конкурси. Негови статуетки са притежание на Ватикана – подарени на папа Йоан Павел Втори и Папа Бенедикт, на много световни музеи и частни колекции.

На събитието бе и йеромонах Стефан от Троянския манастир "Успение Богородично", който поздрави присъстващите от името на игумена на манастира - Велички епископ Сионий и определи събитието като вечер на духовността, а скулптурите  - впечатляващи със своето съдържание. Доц. Георги Лозанов наблегна, че това е една изложба, която припомня връзката на съвременното изкуство с вярата.

Изложбата на Александър Пройнов в Троян може да бъде разгледана до 15 февруари, а след това на троянци ще гостува Румяна Жекова – живопис.