Сряда, 29 Януари 2020 19:45

Впечатления от културния живот в Троян през 2019 година

Kултурния живот в Троян през 2019 година Kултурния живот в Троян през 2019 година

Културният календар в нашия малък град е богат и стойностен. Той следва традициите от недалечното минало, когато Троян имаше свой драматичен и оперетен състав, акордеонен оркестър, кафе театър.

Тези традиции продължава и модернизира театралната школа "Нюанси". Нейните ръководители Теодор Лука и Моника Генкова през февруари организираха фестивал, на който представиха шест камерни постановки и една на гостуващи плевенски артисти. Младите творци се изявиха и на голяма сцена в читалището с постановката "Където улиците нямат имена". Талантливата игра на професионални и самодейни актьори бе приета възторжено от троянската публика, оценена и на фестивала на драматичните театри в Лом. Преподавателите в школата представиха в големия салон своя авторски спектакъл "Затъмнение" - силно въздействащ размисъл за кръговрата в човешкия живот и природата. Младите хора бяха инициатори на фестивала "Изкуството превзема града", който даде възможност на различни места в Троян да се изявят наши и гостуващи състави.

Радващи са изявите на артистите от танцово студио "Бордо", които изненадаха троянци с дълбокия замисъл и майсторското изпълнение в последната си премиера "Три – танцов театър". На обновената сцена в нашето читалище направиха истински празник мажоретките от СУ "Климент Охридски", които честваха 5 години от началото на състава. Деца от всички учебни заведения и школи се изявиха в концерта, посветен на патриотичната песен – замисъл на НУ "Кирил и Методий" кaто първа изява за 100-годишния юбилей. В Троян има талантливи деца, които показват постиженията си на коледните и крайгодишни продукции на ДМШ. Концертът "Целунати от Бога" беше посветен на прославилия Троян певец Минко Босев. Приятно настроение на почитателите си създаде музикантът и художник Тодор Иванов с юбилейния си концерт. Както всяка година с два концерта поздрави троянци Веселин Маринов, група "Сигнал" разтърси троянската сцена, Симфониета Видин припомни любимите песни на АВВА. Акордеонните оркестри на музикалното училище "Панайот Пипков"- Плевен и гостуващи немски ученици припомниха какво се е случвало на троянската сцена. Тази година любителите на музиката и театралното изкуство имаха възможност да се срещнат с известни артисти като Койна Русева, Асен Блатечки, Калин Врачански, Катерина Евро, Александър Кадиев, Александър Дойнов, Елена Петрова, Албена Павлова, Емил Марков, Ирен Кривошиева, Роси Русева, някои от които за пръв път играят на троянска сцена. Гостуваха и артисти, които гастролират в постановки на театри от провинцията, а са известни на зрителите предимно от български сериали – Николай Сотиров, Веселин Калановски, Любомир Ковачев, Димитър Баненкин... Неочаквана изненада беше постановката "Боинг боинг" на плевенския драматичен театър "Иван Радоев", в която случващото се извън сцената беше представено с мултимедия. През октомври Държавната опера Стара Загора гостува с операта – буфа "Хубавата Елена" от Жак Офенбах.Често троянци се радват на драматичните и музикални постановки на Драматичен театър "Константин Кисимов"- В. Търново. Техният коледен гала концерт "Коледни сияния" създаде празнично настроение на гражданите и беше последна изява в големия салон за годината.

Представяния на автори и книги стават в зала "Форум" на читалището. Там членовете на Дружеството на троянските писатели провеждат своите традиционни четения за пролетта, 24.05. , 1.11. , представят нови книги, посрещат свои събратя по перо от Ловеч, Севлиево и др. Членовете на литературния клуб "Орфей" представиха сборника си "Гласове от Балкана". Участва Божидара Симеонова с новата си авторска песен "Светът ни очаква". За нея и други свои композиции и изпълнения тя получи награди в национални и международни конкурси. Учениците направиха представяне и в културния клуб на гр. Ловеч. Те бяха удостоени с награди от национални и международни конкурси заедно с преподавателката им Лина Борджиева, която получи писмени благодарности и награда за своя лична творба. Всяка година Христо Ганков – син на покойния секретар на троянското читалище, почита паметта на баща си и деня на театъра – 27.03., който е и рожден ден на Николай Ганков, с интересни спектакли, след които се връчва Приз за всеотдайност в областта на изкуството. През 2019 г. го получи известният театрален деец Богомил Събчев.Това са само част от събитията, случили се в храма на духовността, който винаги е бил техен център.

Представяне на автори на книги и изложби има и в Информационно - културния център както на наши, така и на гостуващи творци. Гостуваха Ина Спиридонова и Симеон Аспарухов, Николай Илчевски, Санди Бешев, , потомците на Апостола Васил и Стефан Караиванови, а нашенците Минко Троянов, Станислава Стоева предложиха книги, свързани с родния край и литература. Виртуозният майстор на изящния стих Ивайло Иванов бе оценен достойно от издателя на непубликуваните му творби Марин Кадиев и литературния историк Светлозар Игов, които говориха за "Дантелите на скрежа". За пръв път като автор бе възприет известният баскетболен треньор Стефан Генков чрез книгата му "Магията на оранжевата топка".

Повод за гостуването на Иван Гранитски и акад. Георги Марков бе отбелязването на 112 г. от рождението на Иван Хаджийски, който бе основание със своя авторитет на учен и народопсихолог премиерата на филма за 90-годишнината на Йордан Радичков да бъде в Троян. Филм за ген. Радой Сираков беше прожектиран и бе представена книга за него от гостуващи културни дейци на гр. Угърчин. В същата зала училището за планински водачи в с. Черни Осъм показа филм за българските алпинисти.

В ИКЦ изложиха свои картини Красимир Кунчев, Илкер Даналов, Стефан Мичев, Росица Миладинова, която учи желаещите как се рисува с вино. Бяха изложени нейни картини и на други художници, участвали на пленера в с. Дълбок дол. Занятия за усвояване на техниката декупаж и провансалската дантела също обогатиха дейността на центъра, както и изложбата на провансалски костюми. Възможността деца и възрастни да се учат от майстори на различни изкуства отличава културната дейност на центъра. Това се предлага и в Музея на занаятите в нощта на музеите. Културният принос на тази институция включва утвърдени през годините изложби за 3.03. и Петковден. В синхрон с Националния празник беше гостуващата изложба "Памет за Петко войвода" от РИМ "Стою Шишков"- гр. Смолян. На 18.06. беше показана изложба "Портрет на жена" от ИМ – гр. Попово.

Новост в изявите на музея беше лекцията на доц. Иван Добрев от университета в Хаселт "Авантюрата на троянската керамика"."Богатството на троянската керамика" е последната изложба за 2019 г., открита за празника на занаятчиите. Малко след нея в галерия Серякова къща се откри и традиционната изложба на троянските майстори за деня на св. Спиридон. Календарният план на галерията включва две традиционни изложби – великденска и есенен салон. Всеки месец се представят различни творци – талантливата преподавателка Елена Понева, Светлин Русев и негови ученици, Николай Стайковски, Ани Петрова, портрети на жени от фонда на музея, на чийто фон звучаха стихове за жената от майстори на словото в изпълнение на Невена Коканова. В някои изложби звучат изпълнения на наши или гостуващи известни музиканти. В галерията стават едни от най-престижните представяния на автори от висока класа. Гостите се насладиха на очарователното присъствие на Мария Касимова – Моасе и на великолепния глас на артиста Даниел Цочев, който прочете откъси от книгата й "Балканска рапсодия". Слушаха мъдрото слово на проф. Цочо Бояджиев, изказано без ограниченията на препинателни знаци в "Книга за разкаянията и утешенията". Без да сме изчерпателни, можем да кажем, че всичко, представено в музея и галерията, е с марката за високо качество. Заслужава да се отбележи, че за празниците на града и за националните празници се канят талантливи състави и изпълнители като Капанският ансамбъл – Разград, ансамбъл "Чинари", формация "Петте сезона" на Стефан Диомов, Тони Димитрова, Десислава Добрева, Маргарита Хранова, Славка Калчева и др., което е заслуга на културната политика на общината.

Почти всички културни, обществени, научни събития са отразени своевременно в сайта Hemusnews – новини от Троян и региона, а този обзор е отворен за допълнения и мнения.