Петък, 21 Февруари 2020 17:42

Трета самостоятелна изложба на Руми Живкова

Художничката Румяна Живкова и галеристката Мариела Шошкова Художничката Румяна Живкова и галеристката Мариела Шошкова Снимки: HemusNews

Художничката от Плевен Руми Живкова избира галерия "Серякова къща" за новата си изложба живопис "Мигове", защото е завършила средното си образование в СХУПИ - Троян. Иска да покаже с какво се занимава в момента, да се срещне със стари приятели, съученици, учители и колеги.

Макар че е следвала в Стопанската академия – Свищов, не спира да твори. Усетът ѝ за красота помага да се реализира като собственик на сватбена агенция. Нейни картини са показвани на националните изложби "Лудогорие" в Разград, "Еротично" в Бургас и изложба на Алианц България. Имала е две самостоятелни изложби в Арт център Къща на художниците в Плевен, но много пъти е участвала в общи и групови изяви на плевенските художници. Oт 2002 г. рисува православни икони върху дърво и щраусови черупки. Te са изложени самостоятелно в малката зала на галерията. Всяка година дарява икона на Фондация "Св. Иван Рилски" - България и "Св. Георги" в Бостън. Р.

Живкова е искала да нарече изложбата си "Търся се", което е бил по-добрият вариант според галеристката Мариела Шошкова. В това могат да се убедят посетителите след разглеждане на изложбата.

Художничката избира огледалната дата 20.02. за представянето още миналата година. Според нея тя е символична. Очаквала е да види повече колеги. Зрителите видяха взаимната радост от срещата им. Живкова обясни защо прави дарения. Приятелка ѝ е поръчала икона на щраусова черупка. Била е харесана. Тези икони се разиграват на търг, за да се купуват медицински уреди за лечение. Авторката обаче предпочита иконите на дърво поради тяхната трайност.

Румяна Живкова изрази красноречиво радостта си, че е в Троян, който е завинаги в сърцето ѝ... След пауза на вълнение до сълзи успя да изрази колко е щастлива и се надява на по-чести срещи по всякакви поводи.