Четвъртък, 05 Март 2020 11:22

Изложба на деца в НУПИ "Проф. Венко Колев" – Троян по случай Трети март

За поредна година в галерията на НУПИ „Проф. Венко Колев” – Троян се откри изложба (девета по ред), посветена на националния празник по случай Освобождението, на тема: „Пейзаж от моята България”. В изложбата участват над 300-та ученически рисунки от школи по изобразително изкуство и различни училища от цялата страна. Стените на училищната галерията бяха изпъстрени с красиви пейзажи на талантливи деца, вдъхновени от природата на нашата родина. Директорът на училището Илиян Илиев връчи наградите на победителите в художественото състезание. Тези награди са парични и се осигуряват всяка година от троянския Ротари клуб, чийто настоящ президент Николай Нанков също присъства на събитието. Имаше много местни гости, както и такива от цялата страна, представител на Община Троян бе г-н Николай Тодоров – добър приятел и спонсор на художественото училище.

Три рисунки направиха най-силно впечатление на журито със своя колорит и рисунък. Това са пейзажите на Кристина Радева (първа награда), Мелани Динкова (втора награда) и Виктория Христова (трета награда). Кристина е нарисувала един красив кът от двореца в Балчик, тя е разработила своята композиция в акварелна техника с професионално усещане за пространство – едно прекрасно решение с много свежест и непосредственост на изказа. При Мелани цветовете са ярки и са изпълнени в достатъчно голямо разнообразие на нюанси. Силно живописно решение е композицията и на Виктория. Редуват се дървета и къщи, които (заедно с цветята на преден план) създават интересен и артистичен композиционен порядък.

Вече започна да се превръща в традиция участието и отличното представяне на характерни изобразителни детски школи и кръжоци от страната. И тази година се представя много успешно с графични композиционни решения школата по изобразително изкуство от гр. Севлиево с ръководител Ива Русинова.

Националното художествено училище – Троян благодари на децата и школите, които приеха присърце това събитие – конкурса за пейзаж, свързан с величието и красотите на родината и участваха в него. Родните ученици за пореден път показаха колко красиво, пъстро, богато и величествено е нашето отечество.

 

Владимир Киров, Лина Борджиева