„Ти закъсняваш понякога, истино, но винаги идваш… при нас...“ (100 години от рождението на Минко Дочев Гечев)

100 години от рождението на Минко Дочев Гечев 100 години от рождението на Минко Дочев Гечев Снимки: Николай Белалов

На 30.11.2022 г. с вълнуващо събитие беше почетена светлата памет на достойния човек Минко Гечев. Залата на Общината беше събрала роднини, приятели, съмишленици на Човека, преживял възходи и драми, но успял да се пребори за истината, разкриваща неговата невинност.

Водеща на събитието беше Кремена Пазванска – артист в театъра към читалището в с. Орешак. Тя съобщи имената на гостите от София: Евгений Белий – председател на БАС - София, Николай Белалов – организационен секретар на БАС – София, Христо Борисов – председател на БАС (Български антифашистки съюз) - Ловеч, и Борислав Патарински – председател на БСП - Угърчин. Водещата съобщи, че ще чуят спомени за живота от личното тефтерче на Минко Гечев, което разкрива творческия му талант не само да разказва увлекателно, а и да запечатва портретите на себе си и своите другари в своеобразни скици и графики. По книгата на М. Гечев "Партизански дни и нощи", по спомени на близки и по книгата на Давид Овадия "Леванeвски" Димитър Вучков, член на ИБ на БСП, е направил завладяваща презентация, която представи Кремена Пазванска.

Откриване на тържеството от Кремена Пазванска - артист:

Презентацията беше онагледена със снимки от борческия и личния живот на героя, на неговите другари и на семейството му. Приглушено звучеше подходяща музика от любими песни  като "Ален мак" и други. Зрителите се пренесоха в семейството на Минко, разбраха, че е бил отличен ученик, но е трябвало да завърши 8-ми гимназиален клас чак в Драма – Гърция, защото е изключен от 3 училища в България заради прогресивните си идеи. Очерта се образът на буден млад човек с таланти на музикант, художник, поет и техник, който е и добър, смел организатор. На 9.06.1943 г. става първият партизанин в нашия край. Прекарва 16 месеца или 458 денонощия в планината заедно със своите другари. Те му дават партизанското име Живко. Бяха пресъздадени спомените за сраженията на Урсел и Трифонова усойна, където загиват много от другарите му. Идва 9.09. и при посрещането на партизаните в Троян Марин Грашнов представя Минко като най-смелият партизанин – втори Левски. Същият Грашнов по-късно е клеветникът, който за дълги години преобръща съдбата на Минчо Гечев! След 9.09.1944 г. Гечев не търси облаги, а се записва доброволно като гвардеец в ловешката казарма, за да отиде на фронта. В Ловеч се запознава с бъдещата си съпруга Елена. В презентацията беше разказано за задържането и процесите срещу М. Гечев. Последните му думи в съда са, че винаги е бил комунист и такъв ще бъде, докато диша. 6 г. е в затвора, където негов съкилийник е Леваневски – легендарен партизанин от Средногорието.

Начало на презентацията:

В презентацията беше представено и семейството на М. Гечев: родтелите му Мария и Дочо, вярната съпруга Елена и прекрасните деца Добромир и Мая – отличници в училище, успешни в професиите си и родили още по-талантливи деца – Добромир и Минко. Синът на Мая Добромир работи в Софарма – Врабево. Беше със съпругата си Преслава и децата Гого и Мишо на тържеството. Там бяха и вуйчо му Добромир със съпругата си Румяна и братовчедката Иванушка Хаджийска. Минко Гечев младши – синът на Добромир Гечев, е блестящ софтуерен инженер в Гугъл. Лауреат е на класацията "30 под 30" на Forbes Bulgaria и е награден от президента Румен Радев. Светъл пример му е неговият дядо Минко, с чието име се чувства горд.

 

След преразглеждане на фактите от специална комисия от Политбюро на ЦК на БКП Минчо е реабилитиран в началото на 1987 г. след 42 мъчителни години изолация и несправедливо отношение към семейството му. Той е един от светлите образи в нашия край. Човек с невероятно силен дух, чиято трагична съдба не успя ва да сломи идеала, правдата и обичта към хората! Накрая на презентацията прозвуча песента на Емил Димитров "Ако си дал",която е била любима на Минчо и е искал да пуснат на погребението му.

Част от песента на Емил Димитров "Ако си дал":

Думи за примера на Човека Минчо Гечев изказа Росен Веселинов, член на троянската организация  на БСП.

Кр. Пазванска и Росен Веселинов за М. Гечев:

Кулминация на силните вълнения беше разказът на Мая Гечева за сломените детски души на нея и брат ѝ Добромир, заради което не са успели да бъдат достойни деца на своя баща, но внуците му са успели. Мая показа първото издание на мемоарната книжка на баща си, която е написал на пишеща машина в 5 екземпляра за своите близки. Прочете посвещението. 30.11. е датата на смъртта на баба ѝ Мария, която не е дочакала възтържестуването на правдата, но е вярвала, че ще се случи. Мая припомни, че на тази дата убиват и петимата другари на баща ѝ в местността Урсел, затова беше почетена и тяхната памет. Кр. Пазванска прочете стихотворението на Пенка Грошева "На Урсел".

Скъпите спомени на Мая Гечева:

 

Вечерта завърши с представяне книгата "Съпротивата" от проф. Марин Калонкин. Евгений Белий я представи като верен прочит на истината за антифашистката борба. Подробно неговото изказване, на Росен Веселинов, спомените на Мая Гечева и др. изказвания може да се чуят в аудио записите. Евг. Белий подари книгата на Райна Шамова – председател на БАС в Троян, и на Христо Борисов. УС на БАС връчи грамота за МО - младежкото обединение на БСП – Троян, на Тодор Спасов, неин председател, като една от най-активните в България, защото се вдъхновява от светлия пример на Минко Гечев. Грамотата е "за активно участие в борбата срещу фашизма, неофашизма, за мир, свобода, демокрация, солидарност и социална справедливост".

Евгений Белий, председател на БАС - София, представя книгата "Съпротива" от Калонкин:

Вечерта завърши с разговори между присъстващите след официалната част, която беше отлично организирана и допринесе по най-вълнуващ начин за обезсмъртяване светия образ на Минко Гечев – Живко.

---

Снимки: Николай Белалов

Споделяне