Спомен за едно кралско посещение в Троян през далечната 2008 година

През 2008 г. крал Фредерик Х (тогава още принц) и неговата съпруга Мери гостуваха в Троян и посетиха НУПИ „Проф. Венко Колев” – Троян, Троянския манастир и НИХЗИ – село Орешак През 2008 г. крал Фредерик Х (тогава още принц) и неговата съпруга Мери гостуваха в Троян и посетиха НУПИ „Проф. Венко Колев” – Троян, Троянския манастир и НИХЗИ – село Орешак Снимки: Лина Борджиева

Съвсем наскоро в Дания (най-старата държава в Европа с монархическо управление) се случи едно необичайно събитие: на трона се възкачи нов крал – Фредерик Х, който смени своята майка – Маргарет ІІ (най-дълго управлявалия страната монарх), която реши да абдикира. Това събитие ни даде повод да се сетим за далечната 2008 година, когато през септември Фредерик Х (тогава още принц) и неговата съпруга Мери гостуваха в България за три дни, като посетиха само три града – София, Пловдив и Троян. Кралските височества в нашия край се отбиха само в Националното училище по приложни изкуства „Проф. Венко Колев” – Троян, Троянския манастир и Националното изложение на художествените занаяти и изкуства – село Орешак.

Височайшата двойка (заедно с нейната свита, също и кмета на Троян по онова време – г-н Минко Акимов) в онзи леко дъждовен септемврийски ден беше посрещната пред входа на НУПИ от тогавашния директор – Христо Йонков. Гостите бяха заведени в училищната галерия, за да разгледат експонираните интересни художествени произведения, създадени от деца. Учениците от горните класове демонстрираха пред принца своите умения в рисуването. Атракция за гостите се оказа едно старо грънчарско колело, задвижвано механично от крака на майстора. На това колело ученикът Радоил Симеонов (в момента лекар ортопед) направи демонстрация, като източи серия от керамични предмети.

Интерес предизвиква изборът на Фредерик Х и неговата съпруга Мери да посетят именно троянското художествено училище. Оказа се, че в кралското семейство високо се цени изобразителното изкуство както от кралица Маргарет ІІ, така и от нейните деца, възпитани като ценители на красотата. По-особено отношение те отдават на керамиката и в тази връзка е добре да се спомене, че в Дания се организира всяка година един от най-престижните керамични европейски конкурси, като участието в него на дадени художници и творби се случва само след специална селекция от авторитетна комисия изкуствоведи. Този конкурс се нарича „Европейски керамичен контекст”, датира от 2006 година, организира се от Кралската датска академия и се провежда под патронажа на кралското семейство на остров Борнхолм в средата на месец септември. За остров Борнхолм знаем, че е четвъртият по големина в Дания, богат е на естествени глинени ресурси и е известен с вековните си традиции в областта на керамиката и индустриалното стъкло. През 2010 г. в този престижен конкурс като утвърден български автор участва г-н Христо Йонков със своя керамична творба, наречена „Структура”. Заедно с него е избрана да представи страната ни и младата Атанаска Петрова, която е възпитаничка на нашето художествено училище. 

Бел. ред.: Още снимки може да разгледате по-долу във фотогалерията!

---

Лина Борджиева

Споделяне

Още в тази категория: « Карцовият бук отиде в небитието