Дванадесети Национален конкурс за ученическа рисунка на тема "Пейзаж от моята България"

За НУПИ „Проф. Венко Колев“ Дванадесетият национален конкурс „Пейзаж от моята България“ е като ново начало. Не само защото вече не е онлайн, но и картините са изложени в обновената галерия на училището. Ученици от училища, читалища и арт-школи от цялата страна се надпреварваха с прекрасните си рисунки. Три творби обаче направиха най-силно впечатление на журито със своя колорит и рисунък. Това са пейзажите „Трявна през зимата“ на Симона Ясенова от гр. Варна – арт-ателие „Огледало", „Белоградчишките скали“ на Милена Атанасова от гр. Горна Оряховица – училище „Вичо Грънчаров“ и „Дяволският мост“ на Михаела Николаева от гр. Хасково – aрт-школа „Дъга“.

Тази година силно присъстват ученици от град Варна – арт-ателие „Огледало“, чиито творби поразиха журито с професионалното си пространствено изграждане на пейзажите на базата на перспективните закони. Това са творбите на: Елица Николаева, Виктория Жекова, Павел Колев, Никол Веселинова, Кристина Михова и Божидара Стойчева. Тези деца са разработили своите композиции в акварелна техника с едно прекрасно решение, с много свежест и непосредственост на изказа. При учениците от арт-школа „Дъга“ град Хасково – Йоана Александрова и Ая Митева цветовете са ярки и са изпълнени в достатъчно голямо разнообразие на нюанси. Силно живописно решение е композицията на Мирел Ибрям от град Кърджали, както и на Жасмина Валентинова от с. Смилян. В пейзажите се редуват дървета и къщи, които заедно с декоративен мост на преден план създават интересен и артистичен композиционен порядък. Вече започна да се превръща в традиция участието и отличното представяне на определени детски школи и училища от страната, като техните произведения силно се отличават с характерния си стил.

По традиция изложбата беше открита на трети март в галерията на НУПИ от директора Илиян Илиев, който поздрави всички присъстващи с националния празник. Г-н Илиев в своето слово подчерта следното: „За нас – българите – е важно да знаем и помним своята история, както и да пазим традициите си. Същевременно е добре да създаваме условия на талантливите деца, за да могат те да се развиват и да обогатяват нашата национална култура. Не бива да забравяме обаче, че живеем в настоящето и е важно да го съграждаме красиво, затова най-отговорната ни задача е да възпитаваме децата в естетичност. Каквито възпитаме нашите деца днес, такова ще е и нашето бъдеще утре“. Директорът раздаде грамотите на спечелилите деца. Паричните награди – на обща стойност 300 лева – са осигурени от Ротари клуб – Троян.

Художникът Владимир Киров – създател на изложбата и член на журито – също поздрави присъстващите учители, ученици и родители с националния празник Трети март, както и с Баба Марта. Той сподели колко е било трудно на журито да оцени 300 талантливи и оригинални рисунки, които впечатляват със своето разнообразие и красота. „Тази красота се възпитава у децата трудно, бавно и упорито години наред от учителите в художествени ателиета и школи. Ние трябва да имаме това предвид и да ценим дарбите и усилията на подрастващите, също и труда на техните преподаватели“.

Пъстрата и вдъхновена от българските красоти изложба беше музикално озвучена от четирима ученици на НУПИ: Атанас и Васил Кирякови – изпълнение на пиано, Тихомир Гевезовски – изпълнение на китара и Диана Илиева, която изпя популярната песен „Кой уши байрака?“ И четирите деца са възпитаници на Детската музикална школа към НЧ „Наука – 1870 г.“ – Троян, която през настоящата година има 70-годишен юбилей. Преподавател по музика на децата в НУПИ и в школата е Мариета Куцарова.  

Изложбата ще краси стените на галерията през целия месец март и е отворена за посетители и ценители на изкуството.

---

Лина Борджиева

Споделяне