Троянски ученици с отлично представяне в първото национално състезание по статистика в България

Стефания Койчева от 10В клас; Цветомир Пенков от 10В клас и Ивайло Кънчев от 10Б клас  със своя ментор Ангелина Иванова Стефания Койчева от 10В клас; Цветомир Пенков от 10В клас и Ивайло Кънчев от 10Б клас със своя ментор Ангелина Иванова Снимки: СУ "Васил Левски" - гр. Троян

На завършилия преди броени дни втори етап на Първото национално ученическо състезание по статистика „Дейтатон 2023“ троянският отбор Pukanka се представи отлично и заслужено се класира на трето място.

В първия кръг на състезанието взеха участие 27 отбора от цялата страна. Област Ловеч имаше само един представител и това бяха учениците от СУ „Васил Левски“ – Троян.

В първия кръг учениците трябваше да подготвят разработка по темата „Влиянието на физическата активност върху здравословното състояние на населението в България“. Темата беше интересна, а младите проучватели имаха право да ползват само официална информация от страниците на Националния статистически институт и Eurostat.

В крайното класиране троянският отбор имаше шести резултат и това му даде право да се включи и във финалната надпревара, която се проведе от 19 до 21 юни в курорта „Боровец“.

С презентацията на отбор Pukanka от първия кръг на състезанието можете да се запознаете от тук.

Заедно със своите ментори всички класирани общо 14 отбора работиха по една много интересна и актуална тема: „Влиянието на номофобията (страха да останем без телефон) върху здравословното състояние на населението в България“. Предизвикателството беше в рамките на 48 часа да се подготвят разработки на базата на избрана от участниците възрастова група, а номофобията да се представи като развиващ се във времето процес на зависимост.

Темата се съобщи в началото на състезанието и отборите трябваше самостоятелно да открият, обобщят и осмислят данните по темата.

Журито с председател доц. Михаил Кончев, заместник-председател на НСИ, даде свобода на отборите и техните ментори, освен да използват официалните данни на Евростат, НСИ и ООН, да правят и собствени проучвания и анализи. Критериите за оценка бяха: аналитичност, креативност, интерпретация на данните, способност за ориентиране и вземане на бързи решения, работа в екип, начин на презентация, както и ролята на ментора в процеса на работа.

Интересно решение на нашия отбор беше подготвянето на експресна анкета, която участниците предоставиха на своите съученици за попълване онлайн. Само за 6 часа бяха получени 88 отговора, а обобщаването на резултатите беше част от общата презентация.

С презентацията на отбора можете да се запознаете от тук.

За голяма радост троянският отбор се класира на трето място, като освен грамота и различни награди всеки от участниците получи и сума от 200 лева.

Победител в първия Дейтатон беше отбор „Мататон“ от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – Бургас, следван от „Тийм 51“ от 51 СУ „Елисавета Багряна" – София.

Отборът на Троян беше в състав:

  • Ивайло Кънчев от 10Б клас;
  • Стефания Койчева от 10В клас;
  • Цветомир Пенков от 10В клас.

Ментор на отбора е Ангелина Иванова.

От сърце поздравяваме нашите призьори.

Отборът беше поздравен от г-жа Антоанета Илкова, Директор Дирекция в Националния статистически институт, която отбеляза, че Троян е безспорен център на развитието на обучението по статистика в българското училище.

Участниците в Дейтатона ще имат възможност да преработят презентациите си в статии, които ще бъдат публикувани в списание „Статистика“, в рубриката „Статистика за всеки“.

Повече информация можете да намерите на официалната страница на състезанието:

https://nsi.bg/datathon2023/

Това е последното състезание по статистика за тази учебна година.

През тази година ученици от троянското СУ „Васил Левски“ – Троян взеха участие в няколко престижни състезания, организирани от Националния статистически институт и Евростат:

  • Конкурс за статистическо есе.
  • Европейска олимпиада по статистика – в два кръга.
  • Международен конкурс за статистически плакат.
  • Втора ученическа конференция по статистика – единственият в страната форум в подобен формат се организира от СУ „Васил Левски“ – Троян.
  • Национално състезание по статистика „Дейтатон 2023“.

---

Клуб „Медии“ – СУ „Васил Левски“, Троян

Споделяне