Общо годишно отчетно събрание на ТД "Амбарица – 1912 г."

На 17.06. членовете на дружеството проведоха отложеното събрание от месец май поради извънредната обстановка в салона на читалището при осигурени мерки за дистанция. Председателят Диана Добрева прочете отчетния доклад за 2019 г.

ТД "Амбарица – 1912" e oсновано през 2013 г. с цел да подпомага социалния туризъм в гражданското общество, като създава духовни условия за обогатяване на личността. Има амбиция да насърчава и развива всички видове туризъм и туристически спортове – воден, колоездене, ски, алпинизъм, спортно катерене, ориентиране, спелеология... Работи за привличане на ученици, студенти и хора от всички възрастови групи. Осъществява нови форми на съвместна работа със синдикатите, техническите клубове, работодатели, ръководства на фирми и др. за популяризиране и управление на социалния туризъм. Формира екологична култура и грижи за опазване на природата. Съпричастно е на организирания туризъм в България и със своята родолюбива дейност е допринесло за развитието му.

Основната дейност на дружеството е свързана с влючване в проявите от Националния календарен план на БТС. То има и собствен план, който беше отчетен по месеци. Членовете на дружеството всяка година следват стъпките на Левски до Троянския манастир през февруари. През юли са осъществили и тридневен поход от Беклемето до Карлово през хижите Добрила и Балкански рози. Друга патриотична проява на туристите е походът от вр. Шипка до х. Узана на 3.03. Минали са по Вазовата екопътека във Врачанския балкан, участват редовно в похода до лобното място на Никола Войновски. Посещавали са хижи и природни забележителности в Тетевенския балкан, в Странджа, Рила, Пирин, Родопите. Заслужава да се отбележи участието на пет души от дружеството на тържествата в с. Кубей, в Украйна, посветени на 160 години от рождението на проф. Александър Балан – 1-вият ректор на Софийския университет и дългогодишен председател на БТС.

Публикации за тази богата дейност са писали в местни вестници и в. "Ехо" туристи от дружеството.

През 2019 г. са отпаднали 13 души поради неплатен членски внос, а на 17.06. са се кандитатирали 33-ма нови. Общата членска маса става 142 души. На събранието се прие членският внос за работещи да остане 5 лв. годишно, а за пенсионери – 3 лв.

Споделяне