В Троян заработи първият вендинг автомат за плодове и зеленчуци

Първият вендинг автомат за плодове и зеленчуци Първият вендинг автомат за плодове и зеленчуци Снимки: www.agri.bg

От началото на юни в Троян заработи първият вендинг-автомат за свежи плодове и зеленчуци. Поставен е в пазар "Лъгът". Собственик е троянският производител Божидар Петков, който e и председател на "Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоподобните" (БАМ-Я).

Идеята на този вид продажба е да подпомага дейността на семейното БИО стопанство в реализацията на произведената от тях и техни колеги продукция във времето когато те са заети на полето. Автоматът работи 24 часа в денонощието и не изисква разходи за персонал, което позволява на фермера да получи по-бърза възвращаемост на инвестицията.

Освен за свежи плодове и зеленчуци във вендинг-машината е поставен и още един автомат - за пакетирани БИО храни и напитки.

"Концепцията на магазина напълно съвпада с концепцията на късите вериги на доставка и на директните продажби с цел да се избегнат междинните търговци, а продукцията по най-бързият начин - сортирана, пакетирана и охладена, да се предлага на клиента 24 часа в денонощието", коментира Божидар Петков.

От асоциацията (БАМ-Я) отдавна настояват, също както млекоматите и този тип вендинг-машини да бъдат включени в схемата за подпомагане на късите вериги и директните продажби. В настоящия момент, в който все още се препоръчва да се избягва струпването на хора в закрити помещения, автоматите са особено подходящи.

Троянският производител е взел идеята от свои колеги от западна Европа, който твърди, че в условията на криза производителите в чужбина са успели да вдигнат 5 пъти продажбите си с помощта на този метод. В страни като Германия, Франция и Италия в момента работят над 800 000 такива помощници на фермерите. Според него и колегите му от асоциацията най-добре е вендинг-машини да се поставят в училищата, но само с плодове, зеленчуци и био здравословни храни и напитки и по този начин те да станат достъпни за подрастващите.

Очакванията на асоциацията са да бъде подпомогната реализацията на подобен по-мащабен проект и така фермерският пазар в София да не е само веднъж в седмицата, а всеки ден, по 24 часа в денонощието.

Споделяне