Неделя, 06 Януари 2019 14:51

Шампион по колоездене хвана Богоявленския кръст във водите на Осъм

Минко Донковски извади Богоявленския кръст, хвърлен от архиерейския наместник Марин Божков във водите на Бели Осъм в центъра на Троян.

Повече от 25 бяха младите мъже, които нагазиха в ледената вода за кръста, а после изиграха мъжко хоро, прегърнати през раменете и с българския трибагреник начело, развят от организатора Наско. За трета поредна година тази новосъздадена традиция привлича все повече участници – първоначално Наско бе осигурил подкрепа от други градове, но вече много троянски младежи вписват в биографиите си подобно участие. На хорото отново се хвана и местният депутат Иван Миховски, тук бе и Митко Стоев, който успя няколко пъти през годините да извади кръста. Имаше участници и от София.

Тази година около хвърлянето на кръста имаше новости. Досега ритуалът бе при кафене „Антик”, сега – в дълбоките води при „Ривърсайд”. Мъжкото хоро бе най-многолюдното в сравнение с предходните. Част от участниците бяха само по гащета, други – в пълна народна носия. Тъпан и гайда от брега отмерваха стъпките на хорото.

От Пешеходния мост и от двата бряга на реката наблюдаваха ритуала десетки граждани. Някои се гордееха с внуците си – преки участници в събитието, други се възхищаваха на смелостта и родолюбието им.

Мнозина видяха в ставащото добра поличба – всичко стана при хубав снеговалеж и ниски температури, обещание за здрава и плодородна година. Хваналият кръста млад човек – известен шампион по колоездене, сега е студент и възнамерява да се върне в родния град, щом завърши образованието си. Той получи дар от кмета Донка Михайлова, която поздрави в кабинета си и почерпи по традиция с греяна ракия и баница смелите мъже.

По старите троянци си припомниха на този ден трагично загиналия Пламен Ангелов – Стършела, който години наред единствен влизаше в ледената вода, за да извади кръста. Спомниха си и годината, в която кръстът не бе намерен, та се наложи отец Марин да хвърли втори. Същата година икономиката в града се срина, но сега се наблюдава възход.